Ser els nuvis de la Festa dels Traginers de Balsareny és un paper que han fet molts veïns i veïnes del poble, escenificant el casament d'època i sent protagonistes de la tradicional i emblemàtica cavalcada del diumenge al migdia. Mai fins ara però no hi ha hagut un casament de debò. Aquest any serà el primer que una parella es casarà pels Traginers, són Jordi Selgas i Núria Gómez.

Tot i que la cerimònia es farà demà, dissabte, diumenge es repetirà amb tots els convidats vestits d'època i seguint el protocol habitual. De ben segur que seran el centre de totes les mirades, i sobretot de la parella de nuvis que seguirà els seus passos. La proposta ha tingut èxit i ja hi ha adjudicada la parella que es casarà per la Festa dels Traginers del 2018. Diumenge se sabrà qui són, de moment, es manté en secret. De fet, la núvia d'enguany entregarà el ram a la de l'any que ve.

La cavalcada

La cavalcada dels Traginers és l'acte més destacat i massiu de la festa, atrau visitants d'arreu. La participació també és molt nombrosa, hi desfilen entre 600 i 700 persones. S'hi esperen 30 traginers amb càrregues «un fet exclusiu de la nostra festa», ha destacat Albert Otero, regidor de Cultura i Festes i membre de la Comissió de la Festa dels Traginers; hi haurà 15 carros d'escalada i 5 carruatges de càrrega; i 200 caps de bestiar entre cavalls, mules i matxos; i també els genets de les curses de la tarda. Una cavalcada que segueixen unes 15.000 persones, xifra «molt important per a un poble com Balsareny», ha dit Otero.

El poder de convocatòria dels Traginers ha anat creixent al llarg dels anys, és la festa més rellevant de Balsareny i per això tant l'Ajuntament com la comissió organitzadora vetllen per mantenir-la ben viva. En aquest sentit, s'aposta cada any per la cavalcada jove, que va néixer per mantenir l'interès de noves generacions i garantir el relleu de la festa. Es fa dissabte al migdia i és una rèplica de la festa gran però en versió juvenil, també molt vistosa i que suma cada any més participants. D'aquesta manera es garanteix un bon planter, de fet, els nens ja ho viuen també a l'escola.