Eternam Serveis Funeraris és l'única empresa que aspira a la construcció i gestió d'un futur tanatori i crematori a Sant Fruitós de Bages. L'Ajuntament va tancar la setmana passada la segona convocatòria del concurs públic per adjudicar l'equipament, després que la primera, que es va dur a terme la tardor passada, quedés deserta per una qüestió formal. Aquell cop, l'única empresa aspirant (la mateixa que s'ha presentat ara) no va aportar tota la documentació administrativa que es requeria.

Un cop tancat el termini per a la presentació de propostes, està previst que demà dilluns s'obri el sobre amb la documentació administrativa de la proposta presentada per valorar si és apta o no per a l'adjudicació. En cas que sigui correcta, encara caldrà comprovar si el projecte supera la nota de tall i l'aprovació tècnica. Segons han informat fonts d'Eternam, la proposta presentada en aquesta segona convocatòria «s'ha millorat tant quantitativament com qualitativament» respecte a la primera. La convocatòria mantenia exactament les mateixes clàusules.

Sant Fruitós no disposa actualment de cap tanatori, i en vol construir un amb crematori en uns terrenys municipals de 5.400 metres quadrats entre el cementiri i el traçat de l'eix Transversal. En aquest espai, l'empresa adjudicatària hi haurà de construir el futur equipament que després gestionarà. La mateixa adjudicatària haurà d'assumir el cost de les obres i s'haurà de fer càrrec de la gestió del cementiri municipal, i, a canvi, tindrà la concessió de l'explotació del servei durant un període de 45 anys.

A més, hi ha un terreny intermedi entre el cementiri i el futur tanatori-crematori, reservat per a una futura necessitat d'ampliació del recinte funerari i que l'empresa tindrà l'obligació de mantenir en bones condicions. Entre d'altres, es fixa que el futur tanatori ha de disposar de com a mínim dues sales de vetlla i una sala per a cerimònies amb capacitat per a 100 persones. L'objectiu que el govern va fixar quan va presentar el projecte és que el crematori pugui començar a funcionar el 2019.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va fer pública el gener de l'any passat la intenció d'impulsar un equipament amb tanatori i crematori al municipi amb la intenció que també pugui servir per a poblacions veïnes.