El factor geogràfic és un tercer aspecte que dificulta, en el cas de les nostres comarques, la captació de pediatres, sumat a la manca general de professionals i al fet que els nous especialistes tinguin com a preferència l'atenció hospitalària, al davant de la dels centres de primària.

Anna Forcada, responsable d'Atenció Primària de l'ICS (Institut Català de la Salut) al Bages, Berguedà i Moianès, diu que en l'àmbit que gestiona es nota aquest tercer nivell de dificultat per la distància respecte de Barcelona i l'àrea metropolitana.

Forcada reconeix que no totes les places de pediatria de l'àrea que gestiona (28 en total) estan cobertes per especialistes, «per això en alguns llocs ja hem cregut des de fa uns anys que el millor perfil per ocupar aquesta plaça és un metge de família a qui agradi la pediatria i que s'hi hagi format. Els metges de família que tenim ocupant places de pediatria tots tenen algun màster o alguna formació postgraduada». Incidint en aquest camí, explica la responsable de l'ICS a Bages, Berguedà i Moianès, «als residents de família que aviat acabaran els hem ofert, si els agrada la pediatria i hi tenen interès, poder-los ajudar amb alguna formació postgraduada. Però això no deixa de banda que també fem recerca de pediatres».