El producte de proximitat i de temporada dóna valor afegit a la cuina. Amb aquesta filosofia, l'associació Fogons del Bages fa una clara aposta pels productes locals, com ara embotits, formatges, mató, olis, horta o vins, entre d'altres. «Cuinar amb matèria primera de qualitat és la clau perquè la nostra gastronomia sigui valorada i preuada, i anem per bon camí», explica Ignasi Sala, secretari de Fogons del Bages, que engloba 22 restaurants de la comarca.

L'associació compleix tres anys i en fa una valoració molt positiva i amb la mirada fixada en un futur «engrescador», diu Sala. Apunta que el Bages «comença a ser una destinació turística i volem tenir una bona oferta gastronòmica, diferenciada, que complementi el turisme». Amb el producte km 0 com a referent «podem fer molts bons plats». Poden fer-ne i saben fer-ne. Així ho van demostrar al sopar que dijous va organitzar Fogons del Bages amb motiu del seu tercer aniversari.

Amb un menú que va tenir el porc Ral d'Avinyó com a protagonista, els xefs dels 22 restaurants de l'associació van cuinar per a gairebé 150 persones. Cotna gar-rapinyada, entrepà de tonyina vermella, trinxat de col verda amb cansalada, fals naguiri de bacallà, terrina de papada amb senglar... van ser algunes de les tapes que es van poder degustar, així com també un plat amb una peça de llonza. «Tot deliciós», coincidien els comensals. I els cuiners, es mostraven satisfets, «hem transmès el que volíem, que som una associació que estimem la terra, treballem producte local i promocionem la cuina al Bages i a fora», comentava Ignasi Sala.

L'àpat es va fer al restaurant Mas de la Sala, amb assistents procedents de diferents poblacions de la comarca i també representants polítics de Manresa i el Bages.