El grup municipal de CiU a Balsareny busca la complicitat d'ERC, amb qui comparteix l'oposició en aquest Ajuntament, per fer caure el govern en minoria de Gent de Balsareny (GdB), vinculat a ICV, i forçar un canvi. Els convergents, amb 3 regidors, s'obren a explorar qualsevol alternativa diferent a l'actual, fins al punt de donar suport a un hipotètic govern dels republicans, que en tenen 4, des de l'oposició.

Gent de Balsareny es va presentar per primer cop a les eleccions municipals del 2015, i va assolir l'alcaldia per la mínima i en solitari (amb 4 regidors), després que cap dels tres grups amb representació es van posar d'acord per arribar a un pacte (vegeu desglossat). Durant aquests dos anys de govern, «hem mirat de fer una oposició constructiva», però arribats a l'equador del mandat «estem cansats del maltracte que rebem i és l'hora d'intentar explorar altres vies», segons ha explicat el responsable del PDeCAT al Bages, Ferran Fernández.

El mateix Fernández i la portaveu del grup a l'Ajuntament, Noèlia Ramírez, lamenten «la manca de diàleg i la deixadesa i la falta de planificació» del govern de GdB, i asseguren que «actua amb males formes envers els nostres regidors». Per tot plegat «diem prou», i conviden els republicans a sumar esforços per fer fora GdB del govern. A partir d'aquí, «podríem trobar una alternativa dialogant i que escolti tots els grups sense menyspreu». Tanmateix, el partit vol deixar clar que amb aquesta crida «no busquem l'alcaldia ni ser al govern; tan sols demanem a ERC asseure'ns i parlar-ne».

Tot i que ja hi ha hagut algun intent d'acostament per part de CiU, de moment no s'ha produït cap trobada amb els republicans per tractar aquesta qüestió, però el partit es referma en la seva voluntat d'intentar-ho. «Si no és així, davant d'una incompareixença d'ERC, entendríem que l'autèntica oposició som nosaltres», apunta Fernández.

Un govern «tancat en banda»

CiU acusa GdB «d'anar a la seva i d'haver-se tancat en banda» des de l'inici del mandat. La darrera mostra són els pressupostos que es preveuen portar al ple de demà, «que no han volgut pactar ni consensuar tot i estar en minoria», diu Fernández, crític amb GdB «perquè van d'esquerres i parlen de diàleg, però no l'apliquen». Lamenta, per exemple, que la partida prevista per a plans d'ocupació «és més baixa que el que la Generalitat ha destinat a l'Ajuntament per a aquest concepte».

Per a CiU, l'actitud de GdB en relació als pressupostos «és una mostra més del seu desgovern» i de la manca de sintonia que diuen que hi ha amb l'oposició. Fernández diu que el seu partit s'ha sentit ignorat davant de propostes que ja es van plantejar l'any passat i no han tingut una resposta clara, com l'arranjament del clavegueram del carrer de la Coromina, la millora de la calefacció de l'escola, o cobrir i netejar la riera de la Roqueta. Diu que tampoc no s'ha previst què passarà amb el servei de recollida d'orgànica i rebuig, «a punt que s'acabi la pròrroga».