El Bages està envellint per sobre de la mitjana de Catalunya, però no està entre les comarques més envellides del país: té un índex d´envelliment del 19,5% (persones de més de 65 anys), i la mitjana catalana és del 18,5%, segons la primera Diagnosi de l'Envelliment al Bages, estudi promogut pel Consell Comarcal.

El municipi més major població de 65 anys o més a la comarca és Sant Mateu de Bages, amb el 31,9%, i destaca que darrere hi ha els pobles miners de la comarca (amb l´excepció de Marganell, 23,9%). En aquest ordre són Cardona, amb el 25,9%; Sallent, amb el 25,2%, i Súria, amb el 23,4%.

Els dos municipis amb el percentatge més baix de població de 65 anys i més són Castellnou de Bages i Gaià, amb el 13,3% i el 13,1% respectivament. Just per damunt hi ha dos dels municipis més grans, en habitants, de la comarca: Sant Fruitós (14,2%) i Santpedor (15,8%). Manresa se situa a la franja mitjana, amb el 19,8%.

Població de gent gran als municipis del Bages

Create bar charts

Envelliment ´en femení´

Un dels molts aspectes que destaca i de què alerta la diagnosi és que les dones grans «viuran la seva particular revolució en relació amb la forma d´envellir». Primer, perquè l´esperança de vida més llarga (actualment 6 anys més per a les dones respecte als homes) anirà acompanyada de millores en l´envelliment saludable. En segon lloc, perquè seran generacions que entraran a l´etapa de jubilació «amb més formació i informació, amb més drets i exigències, i per tant gaudiran de més recursos socials, econòmics i culturals».

L´estudi remarca que els rols tradicionals de la família, «de la dona cuidadora, de la dona respecte al treball i de la jubilació femenina plantejaran nous paradigmes de la dona gran i de l´envelliment en femení que s´han de tenir en compte». Però que abans d´aquest moment caldrà plantejar la situació de les dones «atrapades en un envelliment que no les ha tingut en compte i les ha fet invisibles». L´estudi fa referència a les dones que arriben a la jubilació en situació econòmica precària «i que empitjora quan enviduen, les que no tenen xarxa relacional, les que no tenen accés als recursos per falta d´informació, les dones que per la seva conjuntura personal i social estan en situacions de dependència i pobresa».

Per això exposa que, «des de la perspectiva de les dones, l´envelliment planteja el repte de fer polítiques que atenguin aquestes diversitats i preveure el proper rol de les dones independents econòmicament, socialment, culturalment i sexualment parlant».