ERC no té intenció de moure fitxa per forçar un canvi de govern a Balsareny, com a mínim a curt termini. Així doncs els republicans es desmarquen de la proposta de CiU, els seus companys a l'oposició, que plantegen una moció per tombar l'actual govern en minoria de Gent de Balsareny i explorar una alternativa, que fins i tot preveu el suport a ERC des de l'oposició (vegeu Regió7 d'ahir).

ERC admet que «hi ha moltes coses per millorar» en les seves relacions amb GdB, «però ara per ara no hi ha raons de prou pes» que justifiquin una moció. A més, la proposta dels convergents «ens ha enganxat tant de sobte» que no hi ha hagut temps per valorar-ho a nivell de tot el grup, explica el seu portaveu a l'Ajuntament, Isidre Viu. Ara bé, tot plegat «pot ser un senyal d'alarma» que les coses no van prou bé, i malgrat a hores d'ara ERC no consideri justificada una moció, tampoc no tanca la porta a valorar-ho més endavant: «veurem com evoluciona tot, què hi diu la resta del grup, i què hi pot dir la gent del carrer».

De tota manera, «ens agrada més construir que destruir», afegeix Viu, i és del parer que a dia d'avui «segurament la gent no entendria una moció, perquè la percepció no és que ho facin malament». Això no vol dir que no hi hagi la necessitat d'un canvi d'actitud en les formes i en les relacions des del govern cap a l'oposició, especialment amb CiU. «Amb nosaltres el diàleg és més fluid, potser perquè ens necessiten i perquè el seu electorat segurament valora millor un acostament de GdB cap a ERC que cap a CiU».

A la comarca, la proposta de CiU de forçar un canvi de govern a Balsareny també s'agafa amb peus de plom. El president d'ERC al Bages, Albert Mulero, admet que «no estem còmodes, i hi ha molt per millorar», però, alhora, diu que plantejar una moció «és molt seriós, traumàtic, i un símptoma que res no va bé, i ara per ara tampoc no som en aquest punt». Com Viu, Mulero no descarta actuar més endavant si la situació empitjora, però «una cosa com aquesta s'ha de pensar molt, s'ha d'explicar bé, i hi ha d'haver motius de pes, i ara no és el cas».

Sorpresa a Gent de Balsareny

Per la seva banda, GdB va defensar ahir la voluntat de negociació que hi ha hagut amb l'oposició, i que fruit d'això el pressupost que es portarà a votació al ple d'aquest vespre inclourà propostes de tots els grups. En aquest context, GdB troba «sorprenent» que tot i aquests acords, «CiU novament hagi apostat per generar inestabilitat». Ho considera «una nova mostra d'actitud oportunista sense fonament, que prioritza els interessos partidistes davant del bé comú i les necessitats de les persones», i en aquest sentit, el partit vol fer una crida «a la responsabilitat de tots els grups per fer possible que Balsareny disposi d'un pressupost que necessita i es mereix».

En relació amb els pressupostos, ERC reconeixia ahir que «bona part de les propostes que hi ha en inversions són nostres». Per això, la intenció d'ERC és «deixar que s'aprovin», tot i que el grup ho ha d'acabar de valorar aquesta tarda perquè veu contrarietats en altres capítols. A més, el partit encara està ressentit amb «la falta de respecte i sortides de to» de l'alcalde, Albert Neiro, en la comissió de govern de dijous passat, tal com ERC ha denunciat en un comunicat. Sobre aquesta qüestió, GdB lamentava ahir «les actituds i comentaris inadequats que s'hagin pogut produir en el marc d'unes negociacions intenses, i per això volem expressar les nostres disculpes a l'oposició i, per extensió, a la ciutadania si en algun moment s'han sentit molestats».

GdB apunta que el pressupost que avui es vol aprovar manté l'aposta per enfortir les polítiques socials, amb un increment de jornada dels professionals de serveis socials. També hi ha un augment del personal de l'àrea d'economia, i es reitera la incorporació de propostes i inversions fetes per l'oposició.