Dos enginyers de l'empresa Catuav de Moià, la companyia més antiga d'Europa dedicada al sector dels drons, van portar ahir els seus coneixements a la Universitat de Harvard. Concretament, el prestigiós centre universitari nord-americà els ha convidat per impartir una conferència sobre l'experiència a Bòsnia amb drons i amb tecnologia destinada a la detecció de mines antipersona -projecte europeu del qual aquest diari ha informat a bastament-, i una altra sobre visió per computadora aplicada als drons. Per al gerent de Catuav, Jordi Santacana, la invitació de Harvard ha estat un «gran reconeixement» i espera que el seu treball tingui «un impacte internacional». Santacana destaca que poder exportar el seu coneixement als Estats Units també suposa «una manera excel·lent de connectar el component pràctic que Catuav dóna a la tecnologia amb la ciència d'alt nivell que es fa a Harvard».

Tot va començar l'any passat quan en un dels cursos que fan habitualment al centre de drons de Moià van tenir la participació d'un catedràtic de Harvard. «A Catuav ens vam sentir impressionats pel fet que algú d'aquest alt nivell s'apuntés com a alumne a un dels nostres cursos», ha explicat Jordi Santacana. El catedràtic els va explicar que a Harvard són experts en la teoria de la teledetecció, però que volia ser a Moià per «reaprendre'n» el vessant més pràctic. Segons Santacana, «el curs del juny li va agradar molt» i va ser a partir d'aquí que els va convidar a impartir les conferències a Harvard. Els cursos que s'imparteixen al centre de drons moianès comencen a ser coneguts internacionalment. De fet, a alguns dels alumnes que hi assisteixen, després els demanen que vagin a reproduir-los in situ als seus països d'origen. Precisament, fa tres setmanes es va fer un curs a Dubai, per a la Universitat del Golf d'Aràbia. De cara a un futur proper tenen pendents dos cursos més, un a Argentina i un altre als Emirats Àrabs.

El 2016 la Generalitat va arribar a un acord amb la xarxa incubadora de l'Agència Espacial Europea per convertir les instal·lacions de Moià del BCN Drone Center en un banc de proves de drons.