La Fira dels Matiners d'Avinyó estrenarà enguany unes danses creades per a l'ocasió amb música inspirada en cançons recuperades de la tradició oral. El diumenge 14 de maig el municipi retornarà de nou al 1848, a la guerra dels Matiners, per reviure la revolta social i les disputes entre carlins i isabelins. El certamen de recreació històrica arriba enguany a la sisena edició.

Les representacions teatrals, que recreen el fets ocorreguts durant la segona guerra Carlina i escenes de la vida quotidiana de mitjan segle XIX, incorporen aquest any uns balls senyorials per festejar el casament entre la vídua de cal Verdaguer i l'hereu de ca l'Oliaire, que representen la burgesia de l'època. Les danses creades a l'estil del ball dels llancers, del segle XIX, són ballades per quatre parelles en quadre i consten de cinc peces.

La música dels balls s'ha compost a partir de cançons i melodies de la tradició oral avinyonenca que van recuperar i recollir en un llibre els musicòlegs Ramon Vilar i Josep Crivillé. La composició musical de les danses, a partir de les melodies recuperades, ha anat a càrrec de Pilar López Arcos, mentre que el músic avinyonenc Guillem Vilar s'ha encarregat de fer l'arranjament musical per a orquestra i ha dirigit l'enregistrament dels temes, que s'ha fet a l'estudi Recso. Anna Navarro, de l'Esbart Manresà, ha creat la coreografia i s'ha fet càrrec de la direcció dels dansaires, que lluiran un acurat vestuari dissenyat per a l'esdeveniment. El ball dels llancers en honor dels nuvis es podrà veure a la plaça Major dues vegdes: al voltant de les 12 del migdia i a 2/4 de 7 de la tarda.

Aquesta és la principal novetat en les escenificacions teatrals de la fira, que mantenen quadres tradicionals com les desfilades de les tropes isabelines i l'arribada dels carlins a Avinyó; les rentadores rentant roba als horts del molí i la demostració de la telegrafia òptica, a càrrec dels alumnes de l'escola Barnola.

Visites guiades i menú 'matiner'

Els assistents també tindran l'oportunitat de fer una visita guiada als cellers de cal Verdaguer i a l'Espai Matiners, el Centre d'Interpretació sobre el combat d'Avi-nyó, la guerra dels Matiners i la telegrafia òptica. Com cada any, hi haurà el dinar popular a l'era de cal Verdaguer i alguns restaurants del poble oferiran menús basats en el receptari de cuina dels Matiners, elaborat per la Fundació Alícia. Parades d'artesans i comerç local i música i danses tradicionals completen el programa.