El municipi de Navàs implantarà el proper mes de novembre el sistema de recollida de residus porta a porta. Segons han informat des del consistori, el nou sistema millorarà els índex de recollida selectiva fins al 80%, generarà 7 nous llocs de treball al municipi i permetrà recuperar l´espai públic ocupat ara per contenidors. Navàs serà el tercer municipi del Bages que posarà en marxa aquest any el nou model recollida juntament amb Navarcles i Súria.

Amb la implantació del nou sistema els veïns de Navàs hauran de dipositar davant de la porta de casa les seves escombraries seleccionades seguint un calendari que indicarà les fraccions que es lliuren cada dia i els establiments disposaran d'un calendari específic adaptat a les seves necessitats. L'Ajuntament distribuirà cubells i material per facilitar la separació a les activitats comercials i als habitatges.

Segons el consistori, aquest canvi implicarà la optimització del sistema de recollida de residus al municipi i s´esperen uns resultats del 80% de recollida selectiva. També destaca que permetrà generar set nous llocs de treball alhora que, «gràcies a la disminució de les tones de rebuig, s´esmorteirà la pujada dels costos del servei, provocats per l´augment del preu d'entrada del rebuig a l´abocador». A més, assegura, el valor de venta dels materials reciclats ajudarà a augmentar els ingressos del servei, compensant així l´augment de personal.

El desplegament del porta a porta és una aposta del govern de Navàs, «que ja fa temps que treballa per implementar-lo de forma planificada» i ha realitzat estudis des del 2015 que han conclòs que el poble ja està preparat per iniciar-lo. El govern i l´equip tècnic de l´Ajuntament han planificat un seguit de sessions participatives sectorials per poder explicar amb més detall les implicacions del nou sistema, que se celebraran el proper dimecres 10 de maig. Durant les sessions s´argumentaran els motius pels quals Navàs aposta per aquest model de recollida, es farà una petita introducció al funcionament del sistema i es farà públic el calendari d'implantació.