L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, participarà aquest cap de setmana en l'acte commemoratiu de l´alliberament del camp de Mauthausen organitzat pel Comitè Internacional, i hi participarà en la delegació de l'associació Amical de Mauthausen i altres camps. En aquest homenatge hi haurà delegacions de vint-i-un països.

La delegació catalana ha preparat un viatge on hi haurà diversos instituts, familiars i representants institucionals. La visita els portarà al Castell de Hartheim, la casa d'Anna Pointner i els camps de concentració d'Ebensee, Gusen i Mauthausen.

L'Ajuntament de Navàs va ser pioner a la península ibèrica en homenatjar mitjançant les Stolpersteine els navassencs que van patir els horrors d'aquests camps. Enguany, l'Ajuntament de Navàs, col·locarà dues plaques d'homenatge, una al camp de Mauthausen on cinc navassencs hi van ser empresonats, i l'altra placa al camp d'extermini de Gusen on van ser traslladats i assassinats tres d'ells (Esteve Flotats Caus, Josep Soler Torrents i l'alcalde Ramon Sala Besa). Els altres dos navasssencs (Antoni Barberà Pla i Jaume Obradors Grífol) van poder sobreviure i viure l'alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig de 1945.

Enguany la delegació tindrà un marcat accent bagenc ja que també hi haurà els instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer de Manresa de Sant Fruitós.