L'empresa Sosa Ingredients de Moià ha comprat l'antiga colònia tèxtil del Galobart de Navarcles, que era de propietat privada, per tal de rehabilitar-la i traslladar-hi part de la seva producció. Segons han informat fonts de l'Ajuntament de Navarcles, l'empresa del sector de l'alimentació va adquirir tota la colònia a final del 2016, després d'un any llarg sense cap mena d'activitat, i «ha començat un procés de remodelació per la instal·lació de la nova empresa, mantenint l'esperit essencial del que ha estat la colònia Galobart al llarg dels seus 150 anys de vida».

La colònia Galobart està situada als afores de Navarcles, a tocar el terme de Calders, municipi al qual pertanyia inicialment. Va obrir la primera fàbrica el 1866 i al llarg del segle XX es va convertir en una colònia tèxtil, on el 1936 vivien 47 famílies amb un total 222 habitants. El complex disposava de diferents serveis com una botiga de queviures, un forn de pa, barberia, cafè i servei d'escola. Amb els anys, progressivament, es van anar tancant serveis i abandonant els pisos, que es van clausurar definitivament els anys vuitanta i una part es van enderrocar. A partir dels anys vuitanta, l'empresa va patir la crisi del sector tèxtil i es va especialitzar en la producció de productes sanitaris sota el nom de Torval, que després d'una important reducció de plantilla va acabar tancant el 2015. Des d'aleshores, la colònia ha estat pràcticament abandonada.

Ara, l'activitat tornarà al recinte fabril de la mà de Sosa Ingredients que ha adquirit la totalitat de la colònia amb la intenció de remodelar-la i traslladar-hi part de la seva activitat del sector alimentari. Sosa va néixer l'any 1967 com una empresa familiar produint galetes artesanals i productes tradicionals catalans de Nadal. Actualment, produeix ingredients per a la gastronomia i la pastisseria i exporta a més de 80 països.

Jornada commemorativa, diumenge

Aquest diumenge la colònia del Galobart acollirà una trobada de persones que van viure o treballar a l'antic complex fabril de Navarcles. Durant la jornada, es farà una visita a les instal·lacions i a continuació hi haurà un dinar de germanor en una de les antigues naus de la colònia. Durant el dinar, es podrà veure l'exposició de fotografies que s'han recollit, es projectaran imatges de la colònia i, finalment, es repartirà el Quadern de Navarcles número 25 dedicat a la Memòria de la colònia i fàbrica del Galobart. Tots els participants es podran fer una fotografia davant d'un mural de la mateixa colònia i es farà una foto amb tots els participants.