L'Ajuntament de Santpedor ha fet el tancament dels comptes de l´any passat, amb un resultat pressupostari positiu i la reducció de l´endeutament fins al 17%. L'equip de govern (ERC) en va donar compte en el darrer ple municipal.

La regidora d´Hisenda, Judit Raja, ha detallat que el pressupost del 2016 es va iniciar amb 7,5 milions però durant l´any es van fer modificacions de crèdit provinents, principalment de la incorporació de romanents de l´any anterior i de nous ingressos de subvencions, que van situar el pressupost en 8,6 milions. D´aquest pressupost definitiu en resulta un romanent de tresoreria per a despeses generals d´1,8 milions d´euros i un resultat pressupostari positiu de 632 mil euros. Tot i així, la regidora ha argumentat que d´aquest romanent de tresoreria ja s´incorpora una part al pressupost de l´any 2017 per la despesa compromesa l´any 2016 i pendent de reconèixer al moment del tancament.

D'aqueta manera, Santpedor és un dels municipis que compleix amb els paràmetres establerts per la normativa europea en relació als organismes locals. Es tracta del que es coneix com el principi d´estabilitat que situa uns objectius a assolir. Així un dels temes que estableix el principi d´estabilitat és la necessitat de disposar d´una alta capacitat de finançament, una capacitat que a Santpedor es va tancar al 2016 amb 731.000 euros, xifra resultant dels ingressos menys les despeses i ajustaments. Un segon tema cabdal és complir amb la regla de la despesa. És una regla bàsica que posa a fre als ajuntaments. Estableix un límit al que hauria de gastar un ajuntament d´acord amb la despesa consolidada (la que va fer l´any anterior) i un marge de despesa a afegir que parteix del Producte Interior Brut. A Santpedor, la base de despesa per al 2016 partia de la despesa real del 2015, de 6,5 milions més un marge aprovat pel ministeri d´1,80%. Santpedor va fer al 2016 una despesa amb una taxa d´increment de l´1,67% i per tant va complir amb un altre dels aspectes de referència de la hisenda local.