Castellbell va celebrar ahir un homenatge pòstum al doctor Emili Viudes, que va aplegar un gran nombre d'habitants del municipi. L'alcaldessa del poble, Montserrat Badia, va anunciar que el CAP passaria a anomenar-se Centre de Salut Dr. Emili Viudes i Plazas. Durant l'acte també es va retirar la senyera de la nova placa que du el nom d'una persona que ha marcat la història de l'edifici. Família, amics i veïns s'eixugaven les llàgrimes en pensar en el temps que els havia dedicat a cadascun.

«Ha dibuixat el perfil més icònic que pot tenir el metge rural, el metge de capçalera», va expressar Josep Cañellas, metge de Balsareny, tot llegint un discurs firmat pel doctor manresà Lluís Guerrero i Sala. L'alcaldessa Badia també va destacar que la jornada laboral del doctor anava més enllà de les hores establertes, «si convenia passava per les cases o trucava per comprovar l'estat dels pacients».

De fet, quan Viudes va arribar al poble, les visites mèdiques es feien en uns baixos, en unes habitacions petites sense finestra, on tot just hi havia una taula i una llitera. De seguida, va parlar amb l'alcalde d'aquell moment, Isidre Badia, per tal de millorar les condicions dels pacients. I el resultat va ser l'edifici que des d'ahir porta el seu nom.

«Era un metge i una persona excepcional. Encara no he assumit que ja no hi és», va manifestar Pedro Juan Fernández, un veí del poble. La germana del doctor, Remei Viudes, va explicar que des de ben petit ja deia que volia ser metge. El doctor Armand Rotllan, el qual va fer l'especialitat de medicina del treball amb Viudes, va explicar que l'homenatjat mai no va deixar de formar-se, sempre es movia per congressos i estava disposat a aprendre.

L'any 2015, l'Institut Català de la Salut va obrir un expedient a tres metges d'atenció primària del Bages, entre els quals hi havia Viudes, a més de Josep Cañellas i Jesús Castillo. Es va considerar que havien atès usuaris de mútues al CAP quan no pertocava. Viudes va ser suspès de sou i feina poc abans de morir. Els tribunals van acabar exculpant el doctor, gairebé dos anys després.

L'exconseller de Salut de la Generalitat Boi Ruiz va expressar que «els tribunals li van donar la raó tard, però també em van donar la raó a mi i a tota la gent que li donava suport». «Els metges com l'Emili són una espècie en perill d'extinció. Ara ja no es mira als ulls de la persona que tens a la consulta, es mira a la pantalla», va dir Cañellas.