L'Associació de Veïns del Mujal ha iniciat accions per mostrar el seu desacord amb l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Navàs, que preveu la construcció de 18 habitatges de protecció oficial en uns terrenys del bisbat de Solsona que hi ha al centre del nucli. Els veïns consideren que aquesta promoció d'habitatges és fruit d'una «maniobra especulativa» que «triplicaria» la població i trencaria el caràcter d'una petita zona rural que «no disposa dels serveis necessaris» per créixer tant.

Per als veïns, fer 18 habitatges nous «en un lloc on som 35 persones i hi ha 25 cases és una bestiesa» perquè «representa duplicar o triplicar la població en un lloc on de serveis no n'hi ha cap». Segons apunten, «els carrers són estrets, la depuradora està al límit i no hi ha recollida d'aigües pluvials ni aparcament». El mes de juliol passat, l'Ajuntament va fer una aprovació inicial del POUM a la qual l'entitat va presentar al·legacions que van tenir el suport de més del 90% dels veïns, perquè es replantegi el projecte i es redueixi el nombre d'habitatges a un màxim de sis.

Segons els veïns, el consistori manté el nombre de cases i pràcticament no ha acceptat cap de les al·legacions relacionades principalment amb els vials i la normativa d'edificació, i preveu portar el projecte a aprovació inicial el mes juny. Per aquest motiu, els veïns han decidit emprendre accions i han penjat una pancarta a les antigues escoles del nucli on es pot llegir «Prou especulació, el Mujal diu no al POUM».

L'entitat veïnal diu que no s'oposa a la construcció d'habitatges, però considera que el nombre és desproporcionat. També han fet arribar les al·legacions al bisbe de Solsona amb una carta, que no ha tingut resposta, on li demanen «que no es permeti l'edificació de 18 habitatges en aquest terreny» perquè «volem seguir sent un petit nucli de caràcter rural, no una barriada perifèrica». En cas de dur-se a terme, diuen, «suposaria triplicar la població» i «no hi ha els serveis adequats i la tipologia d'habitatges no és la pròpia del nucli». Per tot plegat, demanen al bisbat que «es replantegi l'edificabilitat d'aquests ter-renys d'una forma racional i respectuosa amb l'entorn».

El projecte per fer habitatges en aquests terrenys del bisbat es remunta a l'època de l'antic govern de CiU, quan ja hi havia en marxa una promoció d'habitatges que l'esclat de la bombolla immobiliària va frenar. Els veïns el relacionen amb «una maniobra especulativa» entre bisbat, ajuntament i promotor que hauria permès remodelar la rectoria, on es van adequar dos pisos per llogar, a canvi de fer els habitatges. Ara, el deute de la reforma de la rectoria, diuen, es vol eixugar amb els habitatges que es preveuen construir. Per tot plegat, els veïns tenen la impressió que estan servint de «moneda de canvi» en les relacions entre el consistori i el bisbat.