A ritme de rumba amb l'encomanadissa cançó El muerto vivo interpretada a duo amb salero pel diputat i fundador de Súmate, Fernando Reyes, i el cantant Peret Reyes dalt de l'escenari del centre cívic del Pont de Vilomara. Així es va acabar l'acte per sumar indecisos a les files independentistes. La convocatòria de l'ANC i Súmate va aplegar més de 250 persones, que van compartir una trobada matinal que es va desenvolupar en un ambient distès i familiar, amb música en directe, moltes bromes i aplaudiments i exclamacions d'aprovació per algunes de les intervencions dels ponents, que emulant les estrelles de rock van acabar fent-se (moltes) fotos amb els assistents que els ho van demanar.

Els ponents de l'acte van ser l'esmentat Eduardo Reyes, el fundador de Súmate, una entitat formada majoritàriament per castellanoparlants que defensen la independència; Ernest Maragall, exconseller d'Ensenyament del PSC i exeurodiputat i militant del Moviment d'Esquerres MES; Gabriel Rufián, diputat al Congrés per ERC; Antonio Baños, des de fa poc portaveu de Súmate, i Antoni Castellà, diputat del Parlament i membre de Demòcrates (ex-UDC). A primera fila, la diputada Adriana Delgado i la senadora Mirella Cortès, l'incombustible Ramon Fontdevila i un històric com Ezequiel Martínez, exalcalde de Sant Joan de Vilatorrada.

Ahir, al centre cívic del Pont de Vilomara es va parlar més en castellà que en català. El missatge però no va canviar i es va entendre tot exactament igual. Els ciutadans d'aquest país han de poder decidir el seu futur a través d'un referèndum sí o sí. Ara, el quid de la qüestió no és independència sí o no, sinó poder-ho decidir. «Si tu dónes suport al referèndum, ets demòcrata i antifeixista. Vagis a votar sí o no ets dels nostres», va afirmar Gabriel Rufián.

«Estem passant el cotó de la democràcia», va assegurar Antoni Baños, a qui Fernando Reyes va presentar fent broma dient que aquest noi promet: és jove i guapo». Baños va assegurar que «els del sí i els del no estem al mateix vaixell. L'aposta dels propers mesos no és pel sí o pel no [a la independència], sinó a favor de la democràcia». I va afegir que «és o urnes o guàrdia civil, per dir-ho d'alguna manera». Seguint aquest argument, Antoni Castellà va dir que «només hi ha una manera d'impedir» que els catalans votin en referèndum, i és mitjançant la força. Castellà va dir que «si l'estat espanyol exerceix la violència», el posa en risc de quedar fora d'una Unió Europea que «no es pot permetre que un soci seu exerceixi la violència». D'altra banda, Ernest Maragall, fins l'any passat eurodiputat, va assegurar que Europa necessita Catalunya. «Som a Europa i ho seguirem sent», frase que va generar aplaudiments en un acte que va durar 2 hores.