El Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià s'han convertit aquesta setmana en una aula per a més de 1.300 estudiants que aprendran com es vivia a la prehistòria. Els primers a experimentar-ho van ser els 300 nens i nenes que ahir van donar el tret de sortida al Mercat Escolar de la Prehistòria de Moià, que ja arriba a la setzena edició.

La proposta permet gaudir als alumnes d'una immersió plena al món de la prehistòria i aprendre com es vivia en aquests poblats, quines eines utilitzaven o com encenien el foc, per exemple. Ahir, durant tot el matí, els alumnes, dividits per grups, van anar passant per cadascun dels tallers, on van poder practicar, entre d'altres, l'art de la pintura rupestre, construir-se el seu propi brunzidor o preparar un aperitiu a base de fruits secs i mel. Les activitats es complementen amb una visita guiada a la cova del Toll, el lloc on vivien els humans i els animals prehistòrics. Als 300 alumnes d'ahir, se n'hi afegiran un miler més al llarg de tota la setmana, de 25 escoles d'arreu del país.

Embadaliment a les cares dels escolars després de veure com el cap de didàctica del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, Jofre Costa, feia saltar espurnes del xoc entre dues pedres i després serveix per encendre foc. Alguns dels alumnes ja ho havien treballat a l'aula, però per a d'altres, en canvi, va ser tota una descoberta. Tant se val el punt de partida de cada alumne, perquè per a Costa la importància rau en el fet experimental. «El mercat busca fer viure la prehistòria als escolars d'una manera vivencial perquè aprenguin i, a més, s'ho passin bé», va asse-nyalar.

Una experiència vivencial

La benvinguda al poblat prehistòric que es proposa des del Parc i el Museu de Moià comença amb un primer taller que consisteix a pintar la cara als infants a la manera de benvinguda. Això, segons Costa, serveix per introduir-los de ple en la dinàmica prehistòrica i fer-los conscients que durant el recorregut aniran realitzant diferents activitats que es feien durant aquella època. Després, en una de les primeres cabanes del circuit, es fa un taller d'explicació on es parla de l'evolució humana i també de l'evolució tecnològica.

De tota manera, un dels temes estrella dins la prehistòria és el fet que els homes fossin capaços de fer foc. Aquest és un dels tallers que captiven més els infants per «màgia empírica», explica Costa, i que, a més, va significar un canvi per a la història de la humanitat. Entre les activitats que aixequen més expectació també hi ha la de pintura rupestre a través de pigments naturals, perquè els alumnes poden dibuixar amb pinzells les pintures prehistòriques que ells vulguin sobre un mur. Costa sosté que els nens i nenes també es poden convertir en «caçadors per un dia», amb un arc i una fletxa i un os i un isard falsos per fer-hi diana. D'altra banda, hi ha una activitat que parla de l'alimentació que se seguia a la prehistòria i els alumnes poden elaborar una torrada amb una pasta de fruits secs i mel.

Per acabar, els visitants poden fabricar el seu propi brunzidor, una eina que a la prehistòria s'utilitzava per comunicar-se, espantar animals o fer música. L'activitat acaba amb una visita a les coves del Toll, un dels jaciments arqueològics prehistòrics més rics i prolífics d'Europa del qual només s'ha excavat un 20% de la totalitat.

En definitiva, la manera que té el parc d'explicar la prehistòria a les futures generacions, segons Costa, provoca un «acostament» dels escolars cap a una història que els queda molt lluny en el temps. De fet, segons el cap de didàctica, hi ha molts invents que els alumnes poden pensar que són actuals, com el ganivet, però que tenen milions d'anys. Costa apuntava ahir que, des de llavors, la humanitat no ha parat de millorar-los. És per això que el cap de didàctica proposa als alumnes ser curiosos, «perquè aquesta curiositat, des del principi, ens ha permès arribar on som avui. Per tant, cal somiar, pensar i inventar noves coses perquè no tot està inventat i segur que encara queden coses per descobrir», afegia.