L'Ajuntament de Fonollosa vol incentivar amb el conjunt de la ciutadania l'ús de l'antiga fàbrica tèxtil Soldevilla, que ara fa tres anys i mig va rebre el poble com a donació de part del seu antic propietari. El consistori té clar que l'aposta passa per destinar l'antic complex fabril, amb 4.605 metres quadrats de superfície construïda, a activitats culturals i d'economia social. El que es vol és combinar usos de caràcter estrictament públic amb altres que impliquin petites iniciatives empresarials, ja que el consistori considera molt complicat afrontar tot sol l'aprofitament d'un espai d'aquestes dimensions.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament ha convocat -juntament amb la Diputació i la cooperativa d'arquitectura Lacol- dues jornades que, sota el títol «Activem la fàbrica!», vol presentar experiències i obrir el debat al voltant de quines activitats poden anar omplint de vida aquests espais. La primera tindrà lloc aquest diumenge, se centrarà en exemples d'economia social en entorns rurals i hi participaran representants de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, la Cooperativa UMAC de Fals i Territori de Masies (Solsonès). Posteriorment, el dissabte 27 es farà la segona, dedicada a art i cultura en fàbriques en desús, amb un cas d'Extremadura (La Fábrika de toda la vida), i una experiència molt més propera, la de Cal Gras, a Avinyó.

Ara fa dos anys, el consistori va dur a terme una petita intervenció a l'edifici (de 20.000 euros) per habilitar millor els accessos i resoldre alguns problemes de degoters, i va deixar a punt l'immoble per anar-lo adequant a les iniciatives que s'hi puguin promoure. L'antiga fàbrica és un conjunt diàfan format per quatres naus. El que ara per ara té clar l'Ajuntament, segons explicava ahir l'alcalde, Eloi Hernández (ERC), és que es vol reservar dues de les naus (les dues una mica més petites) a futures instal·lacions d'ús estrictament públic, com pot ser una sala polivalent i sales per a entitats dels diferents nuclis.

Les altres dues són espais on es pretén promoure que s'hi instal·lin activitats artístiques i d'economia social. «Aquí potser no tenim prou bona comunicació, però el que podem oferir és sòl, tranquil·litat i inspiració, pel lloc on és, a qui tingui iniciatives associades a aquesta nova manera d'entendre l'economia o tot el que envolta l'art i la cultura. Des de tallers per a artistes que necessitin espai i entorn per seguir tot un procés creatiu o, més d'un punt de vista d'economia social, per a petits emprenedors, cooperatives que tenim el territori o gent que es dedica a l'agricultura ecològica», subratlla Hernández.

La fàbrica de Fonollosa (l'única que hi ha i que hi ha hagut al poble) va obrir portes el 1964 per iniciativa de l'empresari egarenc Josep Soldevilla, que sempre en va mantenir la propietat (tot i que en els darrers anys la va llogar a la firma Cosintex). Durant dècades, la fàbrica va jugar un paper molt important en l'economia d'un municipi eminentment agrícola i ramader, va ajudar a retenir al poble molts veïns que potser n'haurien marxat. Va viure els anys daurats durant els 80 i principi dels 90, en què va arribar a tenir 150 telers i 82 treballadors. A final dels 90, però, l'entrada de productes massius i a baix cost de la Xina va tocar de mort la fàbrica. Soldevilla va tancar el 2000. Dos anys més tard, la firma Cosintex va llogar les naus equipades, però l'aventura va durar fins al gener del 2005.

L'any 2013, el propietari d'aquest complex fabril en va fer donació a l'Ajuntament. Es tracta d'un immoble compost per quatre naus adossades i per l'anomenat xalet del director. La finca es compon d'un terreny d'un total de 7.048 metres quadrats, amb una superfície construïda de 4.605 metres quadrats, bàsicament corresponents a la fàbrica.