Navàs acollirà dissabte i diumenge unes jornades tècniques i de debat dedicades al món de la pagesia i el cultiu i la comercialització d´aliments. Un dels temes de debat serà la influència que tenen sobre el camp català les polítiques agràries imposades per la Unió Europea, que l´alcalde de Navàs, Jaume Casals, considera perjudicials perquè contribueixen a accelerar-ne la desertificació, segons ha denunciat aquest dimecres al matí en la presentació dels actes del cap de setmana.

La jornada de dissabte se centrarà, precisament, en la supervivència de la pagesia, i pretén posar en comú experiències municipals per fomentar la recuperació de terres en desús. Segons Casals, «des de Brussel·les s´ofereixen ajudes econòmiques als pagesos i propietaris per tal que deixin les terres ermes, sense producció», i segons ell, això fa que algunes persones prefereixin no cultivar el camp. Navàs, com estan fent altres municipis, impulsa la detecció de terres propietat de l´administració en desús per facilitar el seu cultiu a pagesos, de manera que aquests productes puguin ser cultivats i consumits en menjadors escolars i residències.

La jornada de dissabte tractarà aquesta i altres qüestions amb diverses ponències entre les 10 del matí i les 5 de la tarda, amb experts que parlaran de la situació del sòl català, de la llei de sòls, d´experiències de bancs de terres a nivell europeu, dels comunals a Catalunya i experiències al País Basc, i de reptes de futur.

Diumenge, l´Ajuntament i l´Associació Menjadors Ecològics, dedicaran la jornada a parlar de sobirania alimentària, amb el títol «Sembrem principis i cuinem experiències per transformar el model alimentari de Navàs». D´una banda, hi haurà activitats diverses a l´Institut Escola Sant Jordi, i també xerrades, tallers i propostes per als més petits. De l´altra, es muntaran quatre grups de treball amb productors, cuiners, gestores de menjador i administració pública.

Dissabte, les jornades es faran a la biblioteca, i diumenge, a l´escola de l´Institut Escola Sant Jordi