A partir de la propera tardor els Centres d'Assistència Primària (CAP) més grans de la Catalunya central disposaran d'ecògrafs. Es compta que en disposaran en 13 centres. La gerència de l'ICS en aquest territori ha previst aquesta inversió perquè considera que la introducció d'aquesta tecnologia en el nivell de l'assitència primària ha de permetre millorar la diagnosi dels pacients d'aquesta territori en el nivell dels CAP. La gerent de l'ICS, la doctora Anna Aran, considera que, «a part de millorar la diagnosi, la mesura també ha de generar més confiança entre els malalts».

Aquesta inversió que s'ha de manterialitzar els propers mesos, Anna Aran voldria que en els propers dos o tres anys, la presència dels ecògrafs a les consultes dels metges de la Catalunya Central fos generalitzada.

En aquests moments només hi ha tres centres de la Catalunya Central que ja disposen d'aquests aparells, però ara el que es tracta és d'iniciar un procés per generalitzar -ne l'ús en el nivell de l'assistència primària, la dels metges de capçalera. Tenir un ecògraf a la consulta permetrà als metges poder millorar en el diagnòstic, per exemple, de les pedres al ronyó o al fetge, o en els casos de problemes de trombosi venosa.

La doctora Aran ha aclarit que el concepte no és que les ecografies que actualment encarreguen els especialistes ara es facin als CAP, sinó que el metge de capçalera tingui un nou suport, en aquest cas a través de la tecnologia, per fer millor la diagnosi del seu pacient.

Aran creu que és important que algunes d'aquestes afeccions es puguin tractar en la seva totalitat a l'assistència primària. «Podrem començar i tancar processos», explica. Aran afirma que el darrer any s'ha fet formació als professionals dels centres assistencials per poder utilitzar aquests nous ecògrafs i que el talent mèdit ja hi és. Per tant, creu que «és el moment» de fer aquesta inversió.

Les imatges que facin els metges de capçalera quedaran penjades en els sistemes d'arxiu informàtic i podran ser consultades per l'especialista. I el mateix metge de capçalera tindrà accés a l'especialista per poder ampliar informació per al diagnòstic.

Aran considera que en els propers anys «això serà una revolució» en el sistema d'atenció mèdica. La Catalunya Central inicia ara un procés que també es porta a terme, en paral·lel, potser no al mateix ritme, en altres parts del territori. En el cas de la Catalunya Central el procés es va iniciar a Osona.