L'eix Transversal ja té desplegada la xarxa pública de fibra òptica en tot el seu recorregut de Riudellots de la Selva a Cervera, després que la Generalitat ja ha completat l'últim tram que quedava pendent, entre Manresa i Calaf. Ara només cal que els municipis interessats en el nou servei contractin un operador per fer arribar la banda ampla a les cases.

La presentació del desplegament complet de la fibra òptica a l'eix es va fer ahir al Centre Tecnològic de Manresa (que també havia acollit la presentació del projecte), amb presència de la consellera de la Presidència, Neus Munté, i del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, que van acompanyar els alcaldes de Manresa, Valentí Junyent, i de Calaf, Jordi Badia, i altres autoritats polítiques i econòmiques de la comarca. Tots van coincidir en la rellevància d'aquesta infraestructura per vertebrar i equilibrar el territori, i confien que ajudarà al seu desenvolupament.

L'últim tram de la xarxa que quedava pendent a l'eix, de 19 quilòmetres entre Manresa i Calaf, ha tingut un cost de 160.000 euros, i completa el desplegament a la C-25, de 180 quilòmetres, i que ha tingut un cost de 2 milions d'euros. S'hi va començar a treballar l'any 2010, amb la creació de la Xarxa Oberta de Catalunya, l'operadora que gestiona la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, i en tot aquest temps hi ha 13 municipis al llarg de l'eix Transversal que ja s'han connectat a la banda ampla de la Generalitat a través de la xarxa desplegada, des de Manresa fins a Calaf, Artés, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós i Sant Joan, entre d'altres.

«Nosaltres portem la xarxa fins a la porta dels municipis, però són ells que han de buscar els operadors per completar-ho, i encara en queden molts», apuntava ahir Puigneró, convençut que ho aniran fent. En aquest sentit, va destacar que infraestructures com aquesta «també són una oportunitat per a empreses catalanes locals que s'hi poden connectar i prestar serveis finalistes».

Un projecte esperat al territori

La presentació d'ahir a Manresa va posar de manifest l'interès que hi havia tant al Bages com a l'Alta Segarra per completar aquest desplegament. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, es va mostrar convençut que aquesta nova infraestructura «contribuirà al creixement socioeconòmic de Manresa i de la comarca», i en va destacar «la significació que té pel fet que l'Alta Segarra ja estigui connectada a la Catalunya Central» a través de la fibra òptica, en el marc d'un context de redefinició del territori.

Prèviament, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va dir que aquesta obra «marcarà un abans i un després en aquesta comarca». En aquest sentit, va posar de relleu el desplegament de la fibra òptica «en una zona rural, de micropobles, nuclis disseminats i masies disperses, però també amb un bon polígon industrial i un bon atractiu turístic». Per això «aquest desplegament és vital per a nosaltres».

Per la seva banda, la consellera Munté també va reiterar «l'impacte» que confia que tindrà aquesta obra «en matèria de connectivitat, i per a l'equilibri territorial i per la igualtat d'oportunitats que suposa». La portaveu del Govern també va destacar els efectes que pot tenir quant a la cohesió social del territori, entenent que el desplegament de la fibra òptica com el que s'ha fet a l'eix Transversal, «permet dotar de més eines el teixit empresarial però també a les persones».