L'entitat bagenca Prousal ha instat la judicatura i la Generalitat a mantenir-se "fermes" en la data límit del 30 de juny per aturar els abocaments d'Iberpotash al runam salí del Cogulló de Sallent complit així, segons detallen en un comunicat, el retard acordat ara fa tres anys arran d'una sentència judicial ferma. Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el col·lectiu també ha animat l'administració a "vigilar" el compliment de totes les altres sentències, sobre l'establiment de fiança i el pla de restauració, i que apliquin la màxima de "qui contamina, que pagui". En el comunicat, Prousal reitera la seva denúncia sobre la situació dels runams de sal com a conseqüència de l'activitat d'Iberpotash i que suposen el que han qualificat del "desastre mediambiental més greu de Catalunya".

El grup ICL Iberia -matriu d'Iberpotash- i la Generalitat -a través de la Comissió d'Urbanisme- van pactar el 30 de juny com a data màxima perquè la companyia minera pogués seguir abocant sal al Cogulló de Sallent. La data es va fixar per donar compliment a la sentència del TSJC que anul·lava parcialment el pla general de Sallent.

Iberpotash va pactar aquesta data tenint en compte que els seus plans establien que abans del 30 de juny de 2017 ja s'hauria acabat de construir la rampa d'accés a l'explotació de Súria, que ha de concentrar tota la producció de l'empresa. Amb tot, per diversos motius i dificultats tècniques les obres acumulen retards de fins a 20 mesos i, per això, si l'empresa deixés d'abocar sal al Cogulló aquest 30 de juny hauria de reduir la seva activitat i podrien perillar els llocs de treball.

Per la seva banda, en el comunicat emès per Prousal s'acusa l'empresa de "jugar amb el xantatge dels llocs de treball dels minaires", però es mostren satisfets perquè "la llarga història dels residus de les mines de potassa del Bages salinitzant el Llobregat és a punt d'arribar al seu final".