Veïns del Poble Vell de Súria crítics amb la gestió de l'Ajuntament amb el seu barri, reclamen una atenció continuada «i no només quan s'acosta la fira medieval». Denuncien «la deixadesa» que hi ha en els àmbits urbanístics i de manteniment, i ho canalitzen amb la plataforma #Volemunbar-ridigne, que per ara agrupa una desena de persones, sobretot joves. «No som una segona associació de veïns», explica un dels seus fundadors, Oleguer Graells, juntament amb Sebastián Pérez, però assegura que hi estan en contacte i treballen conjuntament.

Al barri hi ha anat creixent un descontentament que es va començar a estendre per les xarxes socials, i d'aquí va néixer la plataforma, com a instrument reivindicatiu. Va ser el novembre del 2016, després de la fira medieval, que transforma totalment el Poble Vell, «quan la resta de l'any està del tot descuidat i abandonat. Volem la fira, però també un manteniment tot l'any», apunten. A partir d'aquí, la plataforma ha penjat pancartes pel barri, i fins ara s' han presentat una quinzena d'instàncies a l'Ajuntament que demanen millores, «però ens fan poc cas», sosté Graells, tret que es difongui a les xarxes, assegura. «Demanem un simple manteniment d'espais, que amb no gaire inversió i poca feina podrien estar en condicions, i no ho estan».

Entre altres coses, la plataforma denuncia «la falta de neteja» que hi ha al barri després de la fira. Es queixen que abans que se celebri l'Ajuntament s'aboca a preparar-la, però després pot passar una setmana fins que ho netegen.

La deixadesa «també es nota en espais públics sense manteniment, fins al punt que les males herbes han crescut tant que certes vegades han dificultat el pas», en escales, voreres en mal estat o espais d'esbarjo i descans, on hi ha bancs fets malbé o papereres cobertes per l'herba.

Els veïns expliquen que, darrerament, s'han fet millores en alguns espais, però n'hi ha de pendents; des de voreres a mig fer al carrer de la Vall o a la carretera de Sant Salvador fins als reixats fets malbé al carrer del Roser, o les males herbes que cobreixen papereres i bancs al camí de lleure paral·lel a la carretera de Castelladral, entre d'altres.

Un esfondrament fa vessar el got

La gota que va fer vessar el got en les reivindicacions de la plataforma va ser l'esfondrament, dissabte a la matinada, de part de la coberta de Can Ton Bató, una finca propietat de l'Ajuntament situada davant l'església del Roser (vegeu Regió7 de dimecres). L'Ajuntament havia acordonat part de l'entorn de la finca pel mal estat de la biga, «però no hi va fer res més quan ja es veia a venir que allò cediria», lamenta Graells, convençut que es podia haver evitat «apuntalant-ho o desmantellant-lo sense esperar que caigués amb el risc que algú prengués mal, perquè és una zona de pas habitual». Així mateix, la plataforma es lamenta del mal estat de l'edifici del Graner, a la plaça del Clavé, que en aquest cas no és municipal, «però ja hi ha hagut diversos despreniments de l'arrebossat de la façana».

La plataforma també considera perillós el marge que separa la carretera de Castelladral de la car-retera de Sant Salvador, que passa per sota, «i on tot sovint hi ha despreniments quan plou», amb el risc que diuen que això pot comportar tant per als cotxes com per als vianants. «Amb una malla es reduiria el risc», apunta Graells.

La inseguretat és un altre factor que preocupa, «perquè la Policia Local no apareix si no se l'avisa», assegura Graells. El Poble Vell és una zona apartada del nucli urbà, amb molta gent gran, i per la seva situació s'ha d'anar a peu a tot arreu. Fins ara no hi ha hagut problemes, però el neguit hi és. La manca d'agents també es deixa notar en els aparcaments, sosté Graells. Fa poc que s'ha condicionat l'aparcament de la carretera de Sant Salvador, «però hi ha gent que encara deixa el cotxe on vol», i diu que l'única manera de dissuadir-los «és trucant nosaltres a la policia perquè, si no, no vénen».