La Plataforma Animalista de Santpedor ha entrat aquest divendres una instància a l'Ajuntament en què denuncia "deficiències" en l'estat de les instal.lacions muntades a la plaça del Sindicat per a la celebració, aquest cap de setmana, de les popular vaquetes de la festa major. Es tracta de l'entitat que està promovent una recollida de firmes per demanar que es deixi de celebrar aquesta activitat al poble.

En la instància, la plataforma sol.licita que s'acordi per part de l'Ajuntament "de manera urgent resoldre les deficiències detectades, que infringeixen clarament la normativa reguladora de l'espectacle, a més de posar en perill la seguretat de persones i animals", i que "en el supòsit" que "no sigui possible resoldre de manera correcte i immediata les deficiències constatades es suspengui d'immediat l'espectacle". També hi afegeix que, "en cas contrari, es donarà trasllat als departaments i òrgans competents per tal que emprenguin aquelles accions que considerin respecte de l'actuació de l'Ajuntament".

En concret, la plataforma assegura (i adjunta algunes fotografies al requeriment) que a la plaça mòbil "s'han observat deficiències en l'estructura principal de contenció de les vaquetes, les tanques metàl.liques i les de fusta", tanques "a les que les persones que corren dins la plaça hi pugen corrent i sense mirar per tal de no ser envestits per cap vaqueta". Segons l'entitat, aquestes tanques "estan plenes de ferros punxants, tallants i rovellats que suposen un gran risc per als participants i també per als animals, que poden ferir-se amb molta facilitat". La plataforma qüestiona l'informe tècnic que avala el bon estat de l'estructura "ja que aquest deteriorament no es produeix d'un any per l'altre", sinó que creuen que són defectes "que es vénen produint d'un any per l'altre".

Les vaquetes estan programades tant per aquest dissabte com diumenge, dins dels actes de la festa major de Santpedor.