«Demà no cal que vingueu. Avui matarem la vaqueta i demà farem una barbacoa», va prometre El Niño dels Aiguamolls vestit de torero tot just abans de començar l'espectacle de les vaquetes a Santpedor, ahir a la tarda. Però ell va marxar de la sorra i la promesa va quedar en un no-res.

Malgrat la polèmica que ha generat l'espectacle amb un grup animalista que s'hi oposa, en aquest aspecte, ahir no es va registrar cap incident. La plaça del Sindicat es va omplir de nou amb un públic que va certificar que l'espectacle viu un bon moment, sobretot entre la gent més jove, que era el públic majoritari. Aquest èxit de públic enguany també ha anat acompanyat d'un rècord de penyes participants a la festa major.

Poc després de les 7, mentre pels altaveus sonava la cançó Saturday night, un coet va anunciar l'inici de les vaquetes. Tot i així, la sortida de l'animal a la plaça encara es va fer esperar uns minuts que van impacientar el públic. Un cop va saltar a la sorra, els més atrevits s'hi posaven al davant i començaven a córrer, i la vaqueta n'envestia més d'un i contribuïa a l'espectacle que el públic estava esperant. Alguns la intentaven torejar amb una armilla, uns altres s'hi posaven al davant i engegaven a córrer, i algun fins i tot va caure i la vaqueta es va entretenir a colpejar-lo amb el cap mentre els companys de plaça complien el ritual no escrit d'intentar allunyar l'animal de la víctima. Al mateix temps, entre el públic, un pare anava explicant a la seva filla què passava i què s'havia de fer: «aquesta vaqueta, si ells fan esses, els deixa. Si corren, els persegueix». I, finalment, la vaqueta va deixar la plaça per tornar al remolc, en espera que sortís el seu relleu. I així successivament durant més d'una hora.

Entre canvi de vaqueta i vaqueta, coincidint amb un moment de tranquil·litat a la plaça, hi havia els primers atrevits que s'enfilaven al pal de fusta que hi havia just al mig. L'objectiu era arribar fins a dalt de tot del pal i agafar el pernil que hi havia penjat. Encara que el repte podia semblar fàcil, no ho era gens. I és que la meitat superior del pal estava untada de greix, i quan s'arribava a aquesta zona, l'escalada es feia molt difícil. Això sí, a mesura que passava l'estona, cada cop s'arribava més amunt, perquè l'aspirant anterior havia netejat un tros més de pal.

Avui, la Festa Major de Santpedor continua amb diferents activitats, com l'esmorzar i vaquetes, a partir de les 8 del matí, el concert amb l'orquestra Rosaleda a 2/4 d'1 del migdia, i les vaquetes i cucanya, a partir de les 7 de la tarda, entre altres activitats.