L’expert en comunicació Toni Aira diu sovint que la política no fa vacances. Tot i això, la majoria dels polítics amb càrrecs de més responsabilitat del món solen dedicar uns dies de la seva agenda per descansar de les obligacions lligades al càrrec. Alguns, fins i tot, aprofiten les vacances per reforçar la seva imatge pública. L’exemple més destacat és el de Vladímir Putin, que cada estiu apareix als noticiaris d’arreu del món pescant lluços de riu a Sibèria amb el tors descobert.

Els alcaldes de la Catalunya Central són més discrets que el president rus, i quan se’n van de vacances busquen passar uns dies amb amics, la parella o tota la família allunyats de la feina que comporta l’alcaldia. També de les càmeres i les preguntes dels periodistes.

La majoria de batlles de les comarques centrals amb què s’ha posat en contacte aquest diari aposten aquest estiu per fer vacances en destinacions properes. A més, molts no fan estades gaire llargues, sinó que aprofiten els caps de setmana, escapades de només un dia o, com a màxim, un període d’entre una setmana i 10 dies.Preferència per la platja

Les zones costaneres són una de les destinacions preferides. David Saldoni, alcalde de Sallent, ha marxat aquesta setmana a Andalusia amb un amic. Hi han anat amb cotxe, i el recorregut el decidiran en funció del que els vingui de gust fer cada dia. «Sobretot, hi anem a buscar sol, platja i vinitos. També m’agradaria veure quin ambient s’hi respira quan falta poc més d’un mes per al referèndum», explica. Per la seva part, Josep Tarín, alcalde de Talamanca, passarà la darrera setmana d’agost a Vinaròs, al nord de la província de Castelló, on té un apartament familiar. Són les úniques vacances que fa, ja que la resta de l’any compagina l’advocacia amb les obligacions de l’alcaldia.

La resta d’alcaldes de les comarques centrals que aquest estiu passen uns dies a prop del mar ho fan a Catalunya o les Illes Balears. Ferran Estruch, alcalde de Cardona, té previst marxar aquesta setmana a Cadaqués amb una colla d’amics, i després uns dies a Menorca, destinació que l’alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va recórrer amb moto juntament amb la seva dona la primera setmana de juliol. Joan Torres, alcalde de sant Vicenç de Castellet, i David Font, alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, han escollit la Costa Brava com a lloc per passar-hi les vacances d’estiu.L’atractiu de la muntanya

Tot i que la platja és el destí preferit dels alcaldes, les zones d’interior i de muntanya de Catalunya també apareixen entre els llocs més buscats per passar-hi les vacances. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va fer una escapada a la Cerdanya amb la família, i ara és al País Basc. Abans de desplaçar-se a la Costa Brava, l’alcalde de Sant Vicenç, Joan Torres, també va passar uns dies a la Cerdanya. L’altra comarca pirinenca més visitada és el Pallars Sobirà. Eudald Vilaseca, alcalde d’Avinyó, va passar uns dies a Vall de Cardós, mentre que l’alcalde de Navàs, Jaume Casals, és a la Vall de Boí.

Cap alcalde fora d’Europa

Cap dels alcaldes de la Catalunya Central amb qui s’ha posat en contacte aquest diari farà un viatge a algun país de fora de la Unió Europea, i la majoria dels qui surten d’Espanya viatgen a països d’Europa Occidental. L’únic que ho fa és l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, que visitarà Polònia amb la dona després de la festa major, que s’acaba el 15 d’agost. Alguns dels alcaldes que volten pel continent són el d’Avinyó, Eudald Vilaseca, que passarà deu dies a Dinamarca, el de Santpedor, que és a Bristol, al sud d’Anglaterra, i el de Navàs, Jaume Casals, que farà senderisme i es retrobarà amb amics al nord d’Itàlia. Issac Burgos, alcalde de Castellterçol, anirà amb cotxe fins a Niça, on agafarà un ferri que el portarà a l’illa de Còrsega.

Dels alcaldes contactats, n’hi ha un que encara ha de decidir si anirà o no de vacances aquest estiu. És Valentí Riera, d’Aguilar de Segarra, que explica que assegura que «no fa gaire goig marxar del poble amb el perill de foc que hi ha a la zona aquests dies». «Sóc més aviat de quedar-me, però alguna escapada a la vora sí que m’agrada fer. Encara no hem decidit què farem», explica.