Quan falten 10 dies per a la Diada, les comarques centrals ultimen els preparatius per participar a la manifestació de l'Onze de Setembre a la capital catalana. El Bages, el Moianès, el Berguedà, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Solsonès i l'Anoia preveuen desplaçar fins a Barcelona uns 200 autocars, una xifra similar a la de les darreres edicions, exceptuant la de l'any passat, quan l'acte es va descentralitzar i Berga va ser un dels punts neuràlgics de la Diada. De moment encara hi ha places disponibles, però els organitzadors confien que s'esgotin els propers dies, ja que el ritme de reserves acostuma a augmentar considerablement la darrera setmana.

La comarca del Bages ja tenia ahir plens una seixantena dels prop d'un centenar d'autocars que preveu portar fins a la capital catalana. Òmnium i l'ANC, que gestionen els desplaçaments de la majoria de municipis, ahir ja tenien plens 49 dels 60 vehicles que tenen previstos (una desena dels quals faran 2 viatges). A aquests s'hi han de sumar els que organitzen alguns municipis pel seu compte, que de moment ja sumen una quinzena.

Pius Cisa, de l'ANC de Manresa, assegura que la xifra de participants és similar a la d'anys anteriors, «ja que tenim els mateixos mitjans, la diferència és que a falta de 10 dies ja està tot quasi ple». Les entitats sobiranistes preveuen gestionar des de Manresa el transport d'unes 1.100 persones: 880 en autocar i entre 200 i 300 en tren. Tot i que a principi dels mes d'agost les inscripcions van ser més ràpides que anys anteriors arran de l'atemptat, es van frenar, però ara s'han tornat a reactivar.

Des del Moianès també sortiran una dotzena d'autocars, 7 dels quals ahir ja estaven plens i la resta s'estan completant.

Al Berguedà hi ha una vintena de vehicles plens per assistir a la Diada i els organitzadors confien assolir els 32 que tenen contractats amb una capacitat entre 1.500 i 1.600 places. Aquesta és la quantitat de berguedans que generalment solen desplaçar-se per participar als actes de la Diada en autocars els darrers anys. L'any 2015 es van omplir 32 busos i el 2014 en van ser 31. «Espero que aquesta setmana el ritme de persones que s'apuntaran als autocars es desvetllarà molt fort», ha declarat Ramon Burniol, de l'ANC.

La Cerdanya enviarà 2 o 3 autobusos a Barcelona de cara al pròxim 11 de setembre. De moment, l'ANC a la comarca ha aconseguit omplir-ne pràcticament dos, ja que té 90 persones inscrites, a l'espera que els pròxims dies s'intensifiqui l'activitat i en puguin contractar un tercer. La secretària comarcal, Anna Camarasa Discarri, assegura que la gent torna a estar animada i hi ha ganes de participar-hi: «Veig un ambient positiu, amb l'expectativa de si aquesta vegada és l'última».

La comarca de l'Alt Urgell té 2 autocars pràcticament plens, amb un centenar de persones, dels 5 que tenen contractats. Tot i això, l'organització és optimista perquè les vendes de samarretes, que poden servir d'indicatiu, estan funcionant molt bé i, a més, «la gent s'apunta a última hora», com explica la coordinadora territorial, Mireia Mas.

Entre 8 i 9 autocars es preveu que es desplacin a Barcelona des del Solsonès, on ja s'han venut més de 600 samarretes i unes 1.300 banderetes, segons han informat des de l'ANC. Pel que fa a l'Anoia, hi ha previstos 44 autobusos, la majoria dels quals s'estan omplint a bon ritme.