Com ha rebut aquest homenatge?

Per a mi ha estat com un suport popular a la llengua, perquè el català no està en una situació de completa normalitat, i tots els actes que fomentin l'amor per la llengua són ben rebuts.

Com creu que està de salut la llengua catalana?

No està malament, perquè tenim eines per potenciar-la i tirar-la endavant, però el problema és que no està del tot normalitzada.

Què li faltaria?

Que es fes servir més, i d'una forma més genuïna. A més, seria bo que entrés en cercles on ara per ara sembla difícil que pugui entrar, com la justícia, el lleure, el cinema, la televisió, els espais audiovisuals...

Creu que en aquest sentit fins i tot s'està reculant aquests dar-rers anys?

Com que no sóc sociolingüista no ho puc valorar, però és important que anem mantenint la militància de la llengua. S'ha d'anar lluitant per la llengua perquè no la tenim salvada.

Com s'hauria de fer aquesta lluita?

Cadascú des del seu lloc, mirant de parlar en català, i fer-ho tan bé com sigui possible en totes les ocasions possibles.

Sovint s'ha mostrat crític amb algunes decisions de l'Institut d'Estudis Catalans en relació amb la llengua, en quin sentit?

Amb la supressió d'alguns diacrítics, per exemple. Penso que els diacrítics ajuden a llegir, a entendre, i a parlar bé, i treure'ls ha estat un pas enrere. Tampoc no em va agradar la gran supressió de guionets en paraules compostes que es va fer als anys 90, perquè això va fer que algunes paraules es pronunciessin i s'interpretessin malament.

Josep Ruaix es defineix com a catalanista?

I tant! Però com a capellà, no em fico en política.