El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va reivindicar ahir des de Cardona un futur millor per a Catalunya amb un nou país que garanteixi la cohesió social i la diversitat. Aquest missatge, i la crida a la mobilització social de cara a l'Onze de Setembre i al referèndum de l'1-O, van centrar bona part del seu discurs com a pregoner de la festa major que Cardona enceta aquest cap de setmana, tot i que viurà el plat fort el cap de setmana vinent.

Cuixart va ser rebut per l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i la resta de membres del consistori a l'ajuntament, on va signar al llibre d'honor abans d'entrar a la sala de plens, on l'esperava prop d'un centenar de persones. Estruch li va donar la benvinguda apel·lant als anys de lluita a favor «d'aquest país, la seva llengua i la seva cultura» que arrossega Òmnium, i es va referir a Cuixart com una persona «d'una gran vàlua, coherent, entusiasta, i que ha fet de la seva vida un compromís amb el país i la seva gent».

Al seu torn, Cuixart va destacar el paper de Cardona en diversos capítols de la història del país, i va donar pas a la lectura d'un pregó que va combinar tocs locals amb la reivindicació social i nacional.

De Cardona en va lloar «la potent vida cultural i associativa», el paper de les entitats, la importància del castell com a principal insígnia, i la tradició minera de la vila, que va posar com a exemple d'una comunitat «cohesionada i que viu en la diversitat», dos valors que també va reivindicar de cara a la construcció del futur de Catalunya com a nou país.

En aquest sentit, es va mostrar convençut que l'1-O hi haurà referèndum, i que «serà el poble de Catalunya i la seva gent qui decidirà el seu futur», i va recordar que «ha estat la força de la gent la que ens ha permès passar de la protesta a l'esperança d'un referèndum que d'una vegada per totes ens permetrà saber quina és la voluntat del poble». Va alertar de la força de l'estat per impedir-ho, «però ara sí que tot només depèn de nosaltres», i per això va demanar «unitat, serenor i perseverança davant de qualsevol tribunal».

L'alcalde li va fer entrega d'una figura de l'àliga de Cardona i d'una peça de sal.