Sant Joan de Vilatorrada convocarà aquesta tardor la segona edició dels pressupostos participatius, que cada any destina a un sector diferent del municipi (coincident amb els districtes electorals), i que enguany centrarà a l'entorn de Costa Rodona, en concret, en l'àmbit comprès al nord de l'avinguda Torrent del Canigó i l'oest de l'avinguda Montserrat.

Seran els veïns d'aquests sectors els únics que podran votar, tot i que les propostes de millora que se sotmetran a votació podran ser formulades per qualsevol veí o entitat del municipi. L'Ajuntament ja prepara la convocatòria, que es mantindrà en uns termes molt similars als de l'any passat, però en un sector diferent. El 2016 van votar els veïns del Llobet, Palillo i Torrent del Canigó per a projectes de millora que afectaven aquests sectors, i aquesta vegada serà el torn dels que viuen a l'entorn de Costa Rodona. Com l'any passat, l'Ajuntament destinarà un total de 90.000 euros als pressupostos participatius.

En principi, s'ha establert un calendari que preveu tenir tancades les propostes a final d'octubre, i un mes després s'ha d'haver fet la valoració definitiva de quines se sotmeten a votació i quines no. I és que han de ser propostes que es limitin exclusivament a inversions, i a més a més, es miraran una per una perquè si n'hi ha de semblants, complementàries o coiincidents, «es mirarà d'agrupar-les en una de sola», com ja es va fer amb les propostes presentades l'any passat, explica el regidor de Participació Ciutadana, Ramon Planell. Un cop fet això, es preveu que els veïns (en aquest cas només els del sector implicat) puguin votar entre el 18 i el 25 de desembre.

Estaran cridats a votar els més grans de 16 anys a partir del dia que s'obrin les votacions, i es podran fer telemàticament a través de la web municipal, o bé de forma presencial, en els punts encara per concretar que ja donarà a conèixer l'Ajuntament.

90.000 euros d'inversió

La quantitat de propostes que es podran executar dependrà del valor que tinguin les que quedin en primer lloc en les votacions, i se'n desenvoluparan tantes com es pugui fins a sumar el màxim de 90.000 euros. De les 18 propostes finalistes que es van poder votar l'any passat, s'estan executant les dues primeres, que sumaven 83.793 euros, però és que incloure-hi la tercera suposava superar els 90.000. Planell diu que si un cop executades les dues primeres hi ha prou estalvi per fer-hi cabre la tercera, es farà, però a hores d'ara no se sap.

El 2016 van votar 112 veïns, i com a propostes guanyadores va sortir adequar l'espai de jocs infantils del parc Llobet, i rehabilitar i mantenir aquest mateix parc.