Els centres educatius de la Catalunya Central començaran la setmana vinent el nou curs escolar amb un total de 71.190 alumnes d'educació infantil, primària i secundària obligatòria, 157 menys que l'any passat, cosa que representa una lleugera disminució del 0,2%. A les comarques centrals hi ha un creixement d'alumnat a l'ESO, mentre que els alumnes d'infantil i primària baixen, segons les dades facilitades pels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central. El nou curs començarà amb 344 noves places de personal docent que sumen un total de 5.584, el 6,3% més respecte al curs anterior.

Les comarques centrals començaran el curs 2017-2018 amb 49.524 alumnes a les classes d'infantil i primària, 436 menys que el curs passat. En aquest sentit, es manté la tendència a la baixa dels últims anys a causa de la pèrdua de natalitat. Pel que fa a la tornada a l'escola en l'ensenyament secundari obligatori (ESO), hi ha un increment de 23 grups que suposen un augment de 279 alumnes, fins arribar als 21.666. Mentre que a infantil i primària el descens d'alumnes és general a totes les comarques de la Catalunya Central, a secundària, on la tendència és a l'alça, el Moianès, Osona i el Solsonès perden alumnes (veure gràfics adjunts).

Pel que fa referència a la plantilla docent, el curs que comença dimarts tindrà un total de 5.584 places respecte de les 5.240 que hi havia el curs anterior. D'aquesta manera, se sumen 344 nous docents, una xifra que suposa un augment del 6,5%.

Impuls de l'FP dual

El nou curs donarà un impuls important a l'FP Dual amb la implantació de nous cicles a la Catalunya Central. En aquesta línia, l'oferta incorpora dos cicles formatius de Grau Mitjà, un a l'institut Guillem Catà de Manresa sobre Fabricació i ennobliment de productes tèxtils, i un altre a l'institut de Vic sobre Conducció de vehicles de transport per carretera. També hi haurà quatre nous cicles formatius de Grau Superior. L'Institut Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages incorpora a la seva oferta un cicle de Màrqueting i publicitat orientat al sector del vi; l'institut Lacetània de Manresa n'incorpora un de Manteniment electrònic; l'institut Milà i Fontanals d'Igualada, un sobre Higiene bucodental, i l'institut de Vic en suma un sobre Laboratori d'anàlisi i control de qualitat.

Nou institut al Xup

En referència als nous centres d'ensenyament, entrarà en funcionament el nou institut del Xup, que començarà les classes el proper dimecres, 13 de setembre. El centre, batejat com a institut Manresa Sis, començarà amb dos grups a primer d'ESO, i ocupa l'espai cedit per l'escola de primària Muntanya del Drac.

Quant a les obres dutes a terme als centres de la Catalunya Central, s'han instal·lat 3 nous mòduls i se n'han retirat 6, de manera que n'hi haurà un total de 146 per a aules i altres usos. Quant a les reformes, adequacions i millores de les escoles i instituts, enguany s'ha adjudicat un import de 1.964.501 d'euros per fer 52 actuacions. D'altra banda, el departament té pojectats nous centres, com l'escola de Gironella, La Serreta de Santpedor, el Pla del Puig de Sant Fruitós, el Vinyet de Solsona i els instituts Serra de Noet de Berga i el Badia i Margarit d'Igualada.