Castellbell i el Vilar celebrarà el 30 de setembre una nova edició de la Festa dels Resistents, que enguany incorporarà com a gran novetat un espectacle nocturn per narrar els fets històrics que explica. Es tracta d'un muntatge de gran format que es desenvoluparà a partir de sis escenaris diferents, i que combinarà música, dansa, teatre, i tècniques artístiques diverses, com el mapatge.

La Festa dels Resistents recorda les sublevacions que hi va haver al poble en dues èpoques històriques; contra les tropes de Felip V, el 1714; i contra l'antic règim, en el marc del trienni liberal, i ho fa alternant l'una i l'altra en cada edició. Enguany la festa es dedicarà a la revolta que hi va haver al municipi el 1822, en què Mansuet Boxó, un ferrer del poble, es va alçar contra el govern central en defensa de més llibertats, com passava en altres punts de l'estat i d'Europa. Aquestes disputes es plasmen en les representacions de la festa, i aquesta vegada es renovaran amb l'espectacle nocturn que s'estrenarà.

Es tracta d'una creació dels artistes bagencs Miquel Coll, Gerard Riudalbàs i Andreu Boluda, a partir de sis espais diferents del barri del Vilar, on es concentrarà la festa d'enguany. Els visitants podran recórrer els diversos escenaris durant les dues hores que durarà l'espectacle, en què hi haurà el grup Toia, format pels músics Lluís Coll i Jordi Portabella, el duet de músics Pep Massana i Carles Viarnès, i la coeògrafa i ballarina Mireia Ribas, entre d'altres.

Durant la festa, al Vilar també hi haurà la taverna del sometent, un mercat de productes gastronòmics de l'època, i l'espai Petit Resistent, amb una oferta d'activitats dirigida al públic infantil.