El grup municipal de Gent de Balsareny (GdB) ha descartat l'opció de formar un govern unitari a l'Ajuntament que inclogui les tres forces que hi tenen representació. Després que ERC hagi proposat fer una reunió a tres bandes que apuntava aquesta possibilitat, GdB va emetre ahir un comunicat en el qual valora «positivament» que els republicans vulguin «avançar cap a un Ajuntament amb més estabilitat», però «descarta completament la possibilitat d'un govern a tres, conjuntament amb els grups d'ERC i CiU».

En aquest sentit, GdB insta els republicans a decidir-se entre «treballar per posar en pràctica un projecte més social per al municipi, o governar amb CiU». Però asseguren que «les dues coses són incompatibles». La formació que governa considera que a les eleccions municipals del 2015 «els veïns de Balsareny van expressar clarament la seva voluntat de canvi, i van fer que el partit que havia governat el municipi fins aleshores perdés més de la meitat dels vots i passés de 7 a 3 regidors. Ara, creuen que «no s'entendria de cap de les maneres que una candidatura com GdB que va néixer com a alternativa, que va guanyar les eleccions per liderar el canvi, formés govern amb la força política que governava fins al 2015». Argumenten, a més, que els dos anys de mandat «han estat la prova que GdB i CiU defensen projectes ben diferents», i assenyalen que, «si bé hi ha hagut entesa en temes puntuals, no només no ha estat possible assolir acords importants entre els dos grups, sinó que CiU va arribar a treballar per fer possible una moció de censura».

En aquesta línia, afegeixen que des del primer moment per a GdB el més important ha estat defensar el projecte de canvi amb el qual es van presentar a les eleccions i que «s'està posant en pràctica des de fa dos anys reforçant com mai a Balsareny les polítiques socials, posant fi a l'abandonament de certs espais públics, o consolidant un Ajuntament més transparent i participatiu».

També remarquen que el projecte continuarà sent la seva única preocupació, que «la voluntat és de continuar-hi aprofundint des del govern, però que, si no és possible, hi treballarem des de l'oposició». GdB creu que amb el canvi forçat d'alcalde és necessari tenir un Ajuntament amb més estabilitat i per això va plantejar a ERC un govern de coalició amb responsabilitats compartides. Proposta a la qual encara no han rebut resposta concreta però que asseguren que permetria assolir estabilitat i a la vegada seguir treballant en un projecte de continuïtat, respectant el clam de canvi de les darreres eleccions.

Creuen que en els dos anys i mig de mandat «GdB hem demostrat capacitat de lideratge i voluntat de crear consens», com és el cas de la seva proposta d'acord unitari contra els actes violents ocurreguts al municipi les darreres setmanes, de la qual afirmen «que encara estan esperant el retorn de la resta de grups».

Aquest dimarts el ple va donar compte de la dimissió de l'alcalde, Albert Neiro, i es preveu que la setmana vinent hi hagi el ple d'investidura del nou govern.