Els regidors d'Iniciativa per Catalunya i grups vinculats a l'Entesa del Bages i el Berguedà han fet una crida a participar a «les mobilitzacions de l'1 d'octubre» i han signat la Declaració de Saragossa, en la qual es reclama un referèndum efectiu.

Els ecosocialistes han condemna el que consideren «el més gran atac a l'autogovern i les institucions catalanes en democràcia», i afirmen que això origina una situació «d'involució democràtica que cal que tingui resposta».

Denuncien, a més a més, «l'antidemocràtica situació» en la qual es troben els més de 700 alcaldes citats a declarar per la fiscalia. Consideren que això «ha portat la repressió a les institucions més properes a la ciutadania i porten Catalunya i el conjunt de l'Estat a una situació d'excepció preocupant».

Per aquests motius els regidors d'ICV fan una crida a «la mobilització de l'1 d'octubre» en senyal de «rebuig a les polítiques de repressió del govern del PP, en defensa de les institucions catalanes i reafirmació dels dret a decidir».

Defensen la Declaració de Saragossa que reclama un referèndum acordat. Afirmen que 2 anys enrere hauria resultat inimaginable que 400 càrrecs electes d'arreu de l'estat i forces polítiques diverses promoguessin un referèndum per a Catalunya.