Una quarantena d'agents i vuit vehicles de la Guàrdia Civil van desembarcar ahir, diumenge, a 3/4 de 10 del matí a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada per impedir el referèndum. Les 300 persones que estaven al centre fent cua per anar a votar es van col·locat a la porta d'entrada perquè no poguessin endur-se les urnes i les paperetes, però els agents van carregar contra la gent que ocupava les primeres files. Entre elles hi havia el regidor d'ERC a Sant Joan, Jordi Pesarrodona, que va rebre diversos cops de porra. Altres persones que estaven al costat, també van ser agredits. El cas més greu és el d'un home de 57 anys, veí del municipi, que es va enganxar un dit quan agents van intentar tancar una porta. Va ser traslladat a l'hospital de Manresa i la lesió li pot suposar patir seqüeles permanents.

La gent es va dirigir a la porta d'entrada del centre quan van veure que diversos furgons de la Guàrdia Civil entraven al pàrquing del centre. Davant el gran desplegament, Pesarrodona va demanar tancar la porta amb clau perquè no poguessin accedir. Un dels agents i el regidor van dialogar breument, i l'edil va fer saber que obeirien les lleis aprovades pel Govern de la Generalitat de Catalunya. I la gent va començar a cridar "votarem!, votarem!".

Minuts després, es va optar per obrir la porta del centre però la gent es va mantenir ferma a peu dret per impedir el pas. Van ser moments de molta tensió i nervis i el silenci va governar la situació. Des del Joncadella, feien saber a la Guàrdia Civil que hi havia nens a dins però van contestar amb un "nosaltres no els hem fet venir fins aquest centre". Llavors va ser quan els agents van començar a colpejar a les persones que ocupaven les primeres files i els van etzibar continus cops. La pitjor part se la van endur Pesarrodona, Alex Montes que és un home fort de Súmate a la Catalunya Central i quatre persones més que estaven al seu costat.

L'ofensiva de la Guàrdia Civil va durar uns quants minuts. Les persones congregades allà van respondre pacíficament i van esclatar en un clam de ràbia "No passaran, no passaran". Acte seguit, els agents van provar d'accedir al recinte a través d'una de les portes laterals del col·legi. Van colpejar amb un mall per intentar trencar el pany i poder entrar però van bloquejar la porta amb una taula de ping-pong.

La parella d'agents dels Mossos d'Esquadra que havien vingut una hora abans a l'escola i que els havien rebut amb una sonora ovació i càntics a favor d'aquest cos de policia, van demanar reforços. Minuts després, una desena de Mossos es van desplaçar fins al centre. Finalment, la Guàrdia Civil va desistir i va marxar. I la gent va poder exercir el seu dret a vot.

Ferits en la intervenció de la Guàrdia Civil al Quercus

Més tard, cap a 1/4 de 3, la tensió es va traslladar a l'institut Quercus. Tot i l'oposició d'unes 600 persones, la Guàrdia Civil va aconseguir entrar a al centre i va requisar les urnes. Ho van fer a cop de mall i trencant el vidre del centre ja que a la porta principal estava plena de gent. Arran de la trencadissa, gent que estava fent cua, entre ells persones grans, han patit talls. A més, hi va haver càrrega contra els presents, que també va provocar diversos ferits. L'alcalde, Gil Arisol, va rebre un cop d'escut a l'orella i cop amb la porra. Paral·lelament, a l'escola Joncadella van amagar les urnes i a Cal Gallifa encara es pot votar.

La Guàrdia Civil entra a l'IES Quercus de Sant Joan

La Guàrdia Civil entra a l'IES Quercus de Sant Joan

Agents de la Guàrdia Civil intenten entrar per la força a l'IES Quercus

Agents de la Guàrdia Civil intenten entrar per la força a l'IES Quercus

Agents dels Mossos i de la Guàrdia Civil es discuteixen a les portes del Quercus

Agents dels Mossos i de la Guàrdia Civil es discuteixen a les portes del Quercus

Un policia destrossa un vidre de l'institut de Sant Joan i acaba per terra

Un policia destrossa un vidre de l'institut de Sant Joan i acaba per terra