«Sant Fruitós de Bages i els camps d’extermini nazis: recordar per no oblidar» és el títol del cicle d’activitats que s’han programat a Sant Fruitós de Bages entre els mesos de novembre i desembre, i que conviden a debatre i reflexionar sobre el nazisme.

El programa girarà a l’entorn de l’exposició «Deportats santfruitosencs als camps de concentració nazis», que s’inaugurarà divendres, 17 de novembre, a les 7 de la tarda a la biblioteca, i es podrà visitar fins el 16 de desembre en l’horari d’obertura habitual.

Per complementar l’exposició, els clubs de cinema i novel·la de la biblioteca giraran al voltant d’aquesta mateixa temàtica. El dijous 16 de desembre, es comentarà la pel·lícula «¿Vencedores o vencidos?»,a partir de 2/4 de 8 del vespre, i el dijous 23 de novembre, el club de novel·la se centrarà en l’obra «He viscut tan poc!» d’Eva Heyman, a les 8 del vespre.

Finalment, hi ha prevista una taula rodona amb alumnes de Batxillerat de l’institut Gerbert d’Aurillac, que explicaran l’experiència viscuda durant el viatge que van fer l’any passat per commemorar l’alliberament dels camps de concentració de Gusen i Mauthausen. Serà el 14 de desembre a les 7 de la tarda a la biblioteca, sota el títol «viatge al passat, sentiment d’avui».

Precisament aquest viatge, i la recerca històrica que van realitzar els alumnes de l’institut sobre dos santfruitosencs que van ser refugiats durant la guerra civil espanyola i deportats a camps d’extermini nazis on van acabar morint, han estat els motius els motius que han impulsat aquest programa d’activitats, des de l’Institut, l’Ajuntament i la Biblioteca.