La carretera que uneix el nucli de Castellar amb Aguilar de Se-garra (N-141g) va tenir la matinada de dijous una nova esllavissada, que va reiterar el problema de manteniment que hi ha en aquesta via. Tot i que el fet va tenir poca incidència i a primera hora del matí ja s'havien retirat les pedres i terres caigudes a la calçada, va posar de manifest que està per resoldre una disputa que s'arrossega des de fa temps entre l'Ajuntament, l'empresa Cedinsa i la Diputació de Barcelona.

La problemàtica arrenca de cinc anys enrere, quan es van realitzar les obres de desdoblament de l'eix Transversal (C-25). La N-141g és una carretera paral·lela a l'eix i es va utilitzar com a via de servei per al moviment de maquinària per a la realització d'aquelles obres, motiu pel qual entrava dins del projecte fer-hi una obra de condicionament.

Des de llavors, però, ha registrat nombrosos despreniments d'un talús de gairebé deu metres que l'Ajuntament sosté que està molt mal fet, motiu pel qual el consistori ha fet nombrosos requeriments i, fins i tot, en el seu moment es va fer aixecar una acta notarial.

Ahir es va donar l'últim episodi d'una situació que veïns i consistori consideren que és un perill, i davant del qual demanen que s'actuï per evitar mals majors, ja que els despreniments i les esllavissades hi sovintegen.

El gener del 2013 es va inaugurar el desdoblament complet de l'eix Transversal, convertit en una autovia de 153 quilòmetres, una obra que va tenir un pressupost de 752,4 milions d'euros i es va executar a través d'una concessió pública a Cedinsa.

L'Ajuntament d'Aguilar de Segarra ha enviat nombrosos requeriments a la concessionària queixant-se del mal estat en què considera que es va deixar la carretera.

Des de llavors, hi ha una disputa per resoldre perquè el consistori no està disposat a acceptar l'obra fins que no estigui ben feta i el mateix fa la Diputació de Barcelona, tot i que en l'esllavissada d'ahir sí que es va encarregar de retirar el material desprès. Cedinsa sempre ha defensat que tècnicament les obres estan ben executades i que els despreniments es deuen a la falta de manteniment posterior a l'obra.

Per contra, l'alcalde d'Aguilar de Segarra, Valentí Riera, encara reiterava ahir a aquest diari que «el que cal en aquest punt, perquè deixi de ser un problema, és fer-hi una obra ben feta», que sosté que en el seu moment no es va realitzar tal com es requeria.