Des del dia 20 de setembre s'han comptabilitzat a les comarques centrals cinc casos de queixes cap a centres o professors per la seva postura vers el referèndum i la independència de Catalunya, segons la informació a la qual ha pogut accedir aquest diari. D'aquests 5 casos de la regió central, tres són del Bages i dos d'Osona.

En un dels casos bagencs, una família va emetre una queixa cap a un centre de secundària perquè un professor havia parlat dels fets de l'1 d'octubre a classe. Quan el cas va arribar a mans de la Fiscalia, aquesta va enviar un requeriment (que comporta que el director del centre educatiu ha de respondre preguntes i redactar un informe). Finalment, segons han explicat fonts sindicals a aquest diari, el cas va quedar en no res perquè es va demostrar que el professor a qui s'acusava no va tenir classe amb el nen en qüestió.

Un altre cas del Bages: una família va emetre una queixa perquè a l'intranet del centre, després de dir el nom de l'institut, posava textualment, «País: Catalunya». Una tercera queixa va tenir lloc quan uns pares van denunciar que el centre, també de secundària, havia enviat el seu fill a penjar cartells. Aquest cas va arribar a Fiscalia, que, al seu torn, en va demanar un requeriment i va arribar a inspecció.

Els casos d'Osona fan referència, un, a una queixa per un minut de silenci pels polítics empresonats, i l'altre, per un acte a favor de la democràcia i la convivència.