07 de febrer de 2018
07.02.2018
40 Años
40 Años

Els Enginyers Industrials homenatgen al descobridor de la conca potàssica

Emili Viader va encapçalar la direcció tècnica de les Salines de Cardona del 1900 fins al 1911

08.02.2018 | 11:56
Emili Viader i Soler

L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) i la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya retran homenatge, aquest dijous, a l'enginyer industrial Emili Viader i Solé donant a conèixer alguns dels aspectes més rellevants de seva vida i professió, on destaca la direcció tècnica de les Salines de Cardona, des de l'estiu de 1900 fins a la tardor del 1911.

L'historiador i director de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, Andreu Galera, glossarà en aquest acte algunes de les facetes de la seva polièdrica trajectòria per tal de que la seva obra sigui coneguda i reconeguda per les actuals i futures generacions.

Nascut en el si d'una família humil a la Barcelona del 1872, Viader es va formar com a enginyer industrial, en la branca de mecànica a l'alba del segle XX, professió que va exercir fins la seva mort el 1943, a l'edat de setanta-un anys. Va ser un home avançat al seu temps que va voler industrialitzar l'explotació de les sals potàssiques en companyia de l'amic i soci financer, l'empresari de Bordeus, René Macary y Gay de Laflorence.

De la seva trajectòria com a enginyer destaca la direcció tècnica de les Salines de Cardona des de l'estiu de 1900 fins a la tardor del 1911 i el programa de renovació endegat pel jove enginyer dels arcaics sistemes d'arrencada i explotació de la sal a partir des nous criteris industrials de l'època, segons es feia a Wielizksca (Polònia) i Stassfurt (Alemanya) que va culminar amb el descobriment de la conca potàssica.

L'acte, que compta amb la col·laboració del Geoparc de la Catalunya Central i de l'Arxiu Històric de Cardona, s'iniciarà a les 6 de la tarda i es farà a la seu de l'EIC (Via Laietana, 39, Barcelona). Comptarà amb la presència de Jordi Renom, president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canals, president del Geoparc de la Catalunya Central, Mireia Fèlix, presidenta de la Demarcació a la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya, i Carles Viader, besnét d'Emili Viader. També hi assistirà l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el regidor de Patrimoni, Joan Hernández.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema