Diverses propostes vinculades amb l’adequació d’espais i equipaments esportius a l’aire lliure destinats al lleure o a la pràctica de l’esport han acaparat els vots dels veïns de Santpedor en la segona edició dels pressupostos participatius que ha convocat l’Ajuntament. Hi reservava una partida de 60.000 euros, que ha donat cabuda a un total de 7 projectes dels 17 que s’han sotmès a votació. El resultat s’ha donat a conèixer aquest dijous al vespre en un acte públic a la Capella de Sant Andreu.

Amb 215 vots (un 10,5 % del total), la creació d’una zona verda darrere l’escola de la Serreta ha estat l’opció amb més suport, però no és la més cara. Tindrà un cost aproximat de 5.000 euros, mentre que la proposta més ambiciosa és el condicionament d’un nou espai multiesportiu (pumptrack) a la zona esportiva, dotada amb 30.000 euros, que suposarà la meitat de la inversió total. I és que, com a novetat, aquesta edició dels pressupostos participatius s’estructurava en tres blocs: d’una banda, hi havia un paquet de projectes d’un cost d’entre 20.001 i 30.000 euros, un altre d’entre 5.001 i 20.000 euros, i un darrer de menys de 5.000 euros. L’objectiu era que en sortissin d’escollits de cada grup, i el resultat de les votacions ha donat com a guanyadors un projecte del primer bloc, dos del segon, i quatre del tercer, que l’Ajuntament considera «un èxit» pel fet «que podrem fer efectives set propostes de les disset que hi havia», apunta la regidora d’Hisenda, Judit Raja.

La resta de propostes guanyadores són l’ampliació del parc de la Pau amb rocòdrom i tirolina, el condicionament d’un street workout, incrementar el nombre de papereres al poble, millorar la senyalització del camí peatonal fins als aiguamolls, i la instal·lació d’una bústia per al retorn de llibres a la biblioteca.

L’Ajuntament compta que podrà completar tots aquests projectes dins d’aquest mateix any. I és que, en general, «són relativament fàcils d’executar», diu Raja. A més, cap d’ells no s’ha de treure a concurs tret del que preveu condicionar un pumptrack a la zona esportiva, que és el més car, «però igualment preveiem acabar-lo aquest mateix 2018», apunta la regidora.

Es triplica la participació

La segona edició dels pressupostos participatius de Santpedor ha mobilitzat el triple de veïns en les votacions que l’any passat. En concret, s’han emès 681 vots d’un total de 6.096 votants, que suposa un 11,17 % del cens. L’any passat van votar 283 persones de les 6.080 que podien fer-ho, i la participació es va quedar en el 4,5 %.

L’Ajuntament fa un balanç molt positiu d’aquest salt, «que ens situa a un nivell on altres pobles amb més temps amb pressupostos participatius no arriben», diu Raja. Bona part de l’èxit s’atribueix al fet que aquesta vegada, a més de la votació presencial també es podia fer a través d’una web, «i això hi ajuda perquè el món va cap a la digitalització», afegeix Raja, i assegura que «ho potenciarem amb el repte de superar els mil vots». Una altra peculiaritat a favor és que totes les propostes que hi havia sobre la taula eren presentades pels propis veïns, col·lectius o entitats, i això ha quadriplicat la quantitat d’opcions a escollir. A més, els promotors les han presentades en campanya «i això és clau, perquè no és el mateix una proposta escrita que explicada».