Més d’un miler de persones van tallar durant quatre hores les dues autovies que creuen el Bages, l’eix del Llobregat (C-16) i l’eix Transversal (C-25), a l’alçada de Sallent, ahir a la tarda. Els manifestants van ser convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR) de Manresa a través de les xarxes socials com a resposta a l’arrest de Carles Puigdemont i l’empresonament divendres dels polítics que van liderar el procés.

Els concentrats, molts d’ells amb estelades a l’esquena i bufandes grogues al coll, es van trobar a les 6 de la tarda a l’aparcament de davant del parc de l’Agulla de Manresa i des d’allà es van desplaçar fins a la gasolinera El Lleó de Sallent, situada a la C-16. Des d’aquest punt, i seguint una via paral·la a l’autovia, van arribar a la rotonda dels Plans de la Sala de Sallent, on la gent va aparcar el cotxe a les vies laterals.

Els manifestants, que primer eren entre 200 i 300, però ràpidament van arribar al miler de persones, van valorar fer una marxa lenta en direcció a Sallent, però finalment i de manera poc coordinada van tallar la C-16, en tots dos sentits de la marxa, a l’alçada del pont que creua l’autovia als Plans de la Sala.

Sota la pluja fina, però incessant, i amb els primers crits de «llibertat presos polítics», els manifestants van col·locar pneumàtics sobre la calçada, amb un llaç groc de grans dimensions al damunt, i van deixar passar algun vehicle que portava nens molt petits o malalts.

Al cap de mitja hora del tall, poc després de 2/4 de 7 de la tarda, i veient que els conductors eren desviats pels Mossos per vies secundàries a l’alçada de la gasolinera El Lleó i a la recta de Sallent, i que pocs vehicles quedaven aturats, els manifestants (aleshores un miler) van decidir recórrer a peu un quilòmetre i mig l’eix del Llobregat en sentit sud per arribar al nus de la C-16 amb la C-25 i , llavors sí, col·lapsar-ho tot.

Un dels vehicles aturats a la rotonda dels Plans de la Sala i que transportava més gent era un autocar procedent de Llo, a la Cerdanya francesa. Portava un total de 55 persones, de les quals 10 eren nens. El conductor (que va preferir no identificar-se) demanava als manifestants que el deixessin passar. Aquests li van recomanar aturar-se al restaurant La Sala, però no el van deixar passar.

Un cop arribats a l’enllaç entre l’eix del Llobregat i el Transversal, en una zona propera al Kàrting Sallent, els manifestants es van repartir per les diverses entrades i sortides per tallar completament les vies. Un grup es va posar sota el pont de la C-16, d’altres en sortides, i d’altres sobre el mateix eix Transversal.

Al tall situat a la C-25, en sentit Manresa, sortida 141B, els manifestants van discutir entre ells un parell de vegades. Després de col·locar pneumàtics en fila per impedir el pas dels cotxes, alguns dels concentrats els van ruixar amb benzina amb la intenció d’encendre’ls, però un grup de manifestants els ho va impedir.

El tall a la carretera C-25 va desfer-se a 2/4 de 10 del vespre i els manifestants van aplegar-se per continuar tallant la C-16. Al cap d’una hora, cap a 2/4 d’11, es va obrir el trànsit a l’eix del Llobregat, però les cues van persistir.

Saldoni demana "protestes pacífiques"

Paral·lelament a la protesta, l'alcalde de Sallent i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, va declarar aquest diumenge a Manresa, que la detenció de Puigdemont i els empresonament de divendres «ens provoquen una gran consternació». Saldoni va afegir que «hem comprovat la piconadora de l'estat amb tot el que representa Catalunya i la voluntat dels catalans està en marxa», però que, tot i això, «les protestes s'han de fer continuar fent, amb tota la dignitat i fermesa, però sempre pacíficament». Saldoni va anunciar que l’ACM i l’AMI preparen per una resposta unitària dels ajuntaments davant les detencions i empresonaments.