No estava ni asseguda a terra, sinó agenollada. Tenia el seu pare al costat, assegut en una cadira, i quan la Guàrdia Civil s'hi va apropar, arrencant «de forma violenta» les persones que obstaculitzaven l'accés a l'escola de Castellgalí, ella va alertar que hi havia una persona gran, el seu pare. La meva intenció era treure'l d'allà. «Vaig avisar que volia marxar, però vaig rebre un cop d'escut», assegura.

Unes hores després va anar a Urgències per les molèsties que li havia provocat el cop a les cervicals. «Durant una setmana vaig haver de portar un collar ortopèdic perquè les cervicals es col·loquessin al seu lloc», explica. És autònoma i no va agafar la baixa, però assegura que no va poder avançar tan ràpidament con hauria volgut en la seva feina. «Sóc actriu i professora de teatre, i si hagués tingut una actuació aquells dies, hauria hagut de dir que no la podia fer», explicava ahir a aquest diari.

Blavia afegeix les dificultats de molta gent per sortir de l'espai on desenes de persones s'havien assegut perquè al costat hi havia taules de menjar i sucs. «Això demostrava que, abans que arribés la Guàrdia Civil, l'ambient que hi havia era festiu al poble», destacava aquesta veïna de Castellgalí.

Un dels dubtes que tenia el jutge en la declaració d'ahir era precisament si no havia vist el risc de rebre un cop, estant entre les persones que obstaculitzaven el pas dels agents, segons explicava Blavia. «Al matí no sabíem la violència amb què estaven actuant en altres poblacions i per tant no ens fèiem càrrec que l'actuació tindria aquella contundència. A més, en el moment que van començar a actuar contra nosaltres vagi sentir pànic, i no sabia exactament què fer, a part de protegir el meu pare i demanar que volia sortir», explicava ahir a aquest diari.

Els agents es van presentar al matí, i després van tornar amb molts més efectius al poble. A part de la lesió que va patir, assegura que no oblida el pànic que va sentir llavors. Blavia assegura que a primera hora del matí els habitants del poble van sortir a celebrar el referèndum de forma festiva i que l'actuació dels agents al municipi del Bages va ser totalment injustificada.