«Des que vam començar la primera recollida de menjar l'abril del 2009 fins ara, mai havia experimentat la impotència d'aquests dies». Amb aquestes paraules definia ahir la impulsora i ànima de la Fundació Rosa Oriol, Sor Lucía Caram, la situació que viu actualment amb la plataforma dels aliments «saturada» i l'alberg «ple com mai». Segons Caram, «malgrat el que ens puguin dir les estadístiques oficials o els números tramposos jo estic experimentant que estem en el pitjor moment de la crisi».

La monja dominica certifica que «estem notant que la gent està enfonsada i molt cansada i hem passat de la tristor a la desesperació». En la mateixa línia es va expressar el responsable de logística de la Fundació Rosa Oriol, Aureli Quintas, que assegurava que «les necessitats cada vegada son més grans i les situacions més dramàtiques».

La Fundació Rosa Oriol coordina la distribució de menjar al Bages, Moianès i Berguedà i arriba, de la mà de les entitats i administracions locals, a 4.500 famílies. A més, gestiona la Plataforma dels Aliments de Manresa, que dóna menjar a 1.400 famílies al mes. A les múltiples campanyes que porta a terme, ara s'hi suma la del «Plat Solidari» que esperen, segons Caram, que els «doni una mica d'oxigen perquè mantenir la logística és complicat».