En el marc de la Fira de l'Abat-Monacàlia, Navarcles celebra avui la primera edició de les Experiències Culinàries amb tastos monacals. Es tracta d'un nou format, que substitueix els gairebé deu anys de cursos de cuina monacal, en què els assistents podran col·laborar en l'elaboració i degustació de tastos vinculats a l'extensa proposta culinària dels monjos.

L'acte tindrà lloc avui, dijous, a les 8 del vespre al teatre auditori i s'hi podran degustar sis plats diferents, des d'un almadroc (una crema de formatge), un gustós entrepà de cansalada, un farcellet cruixent i una piruleta de xocolata fins a un sam coreà amb arròs i verduretes o un vi piment esferificat. Tot plegat, acompanyat amb còctel de cava i un tast de cafès. L'elaboració serà a càrrec dels restaurants de la població Ca l'Agustí, Can Patoi i Cal Muntané, de la Fundació Alícia i dels restaurants l'Ò i La Fonda, de Món Sant Benet. Les experiències culinàries són obertes a un tipus de públic ampli, que tingui ganes d'aprendre els secrets de l'elaboració d'aquests tastos i de degustar-los. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia.

Els tastos monacals donaran el tret de sortida a la Fira de l'Abat, que tindrà lloc aquest cap de setmana i que rememora a través d'actuacions teatrals i espectacles diversos la relació entre el monestir de Sant Benet de Bages i el poble de Navarcles, del qual havia estat el senyor feudal durant gairebé mil anys.

Com és habitual, la Fira de l'Abat tindrà l'eix central amb tres actuacions a la plaça de la Vila en què es representen tres moments de la relació de Navarcles i el monestir. A la plaça de Sant Valentí, hi haurà un espai dedicat al blat amb una màquina de batre, un paller i un molí de blat, i el carrer Ample es dedicarà a tenyir roba. Fer la bugada amb escenes teatralitzades, activitats infantils, un espai gastronòmic amb receptes inspirades en els monestirs i els crits de venedors ambulants són altres de les propostes que es trobaran aquest cap de setmana en el marc de la fira.

A més, els restaurants de Navarcles ofereixen a tots els visitants durant els dos dies de la Monacàlia un menú monacal inspirat en les receptes que els monestirs han anat elaborant al llarg del temps.