Representants de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet han dut a terme aquest matí a primera hora un acte simbòlic davant de l'ermita de Vallhonesta per reivindicar l'entorn d'aquest espai per a la celebració de l'aplec que tradicionalment s'ha celebrat en aquest indret. L'aplec, d'origen medieval, s'hi havia de fer aquest 1 de maig, com s'hi ha vingut clebrant en les darreres dècades, però s'ha hagut de traslladar a un altre espai pel conflicte sobre la propietat de l'ermita i l'edifici annex obert entre l'amo dels terrenys i el bisbat.

Regidor de l'equip de Govern, amb l'alcalde Joan Torres, acompanyats per la regidora del PSC al consistori, Miriam Rubio, i amb el suport dels grups d'ERC i ICV, segons han explicitat, han fet públic a les 8 del matí des de davant de l'ermita de Sant Pere de Vallhonesta el seu posicionament davant els fets que han comportat al trasllat de la festa.

Torres ha manifestat que "els qui surten perjudicats pel canvi d'espai han estat els veïns i veïnes del municipi en una situació injusta i que no té cap sentit". Els representants del consistori consideren que no s'entén per què el propietari de Sant Pere de Vallhonesta no ha permès celebrar la festa a l'entorn de l'ermita i de Cal Campaner, tal i com s'ha fet des de fa més de 60 anys. Joan Torres hi ha afegit que darrere aquesta negativa de no deixar celebrar la festa al lloc de sempre "hi ha la voluntat de vendre la propietat d'una part de la muntanya per part del propietari, el senyor Joan Casajoana. Durant els darrers dies s'ha fet públic un conflicte sobre la propietat de Sant Pere de Vallhonesta i de Cal Campaner". El Bisbat de Vic assegura que el conjunt és de la seva propietat i demana al fins ara propietari Joan Casajoana que demostri la propietat de l'ermita i de Cal Campaner.

L'alcalde ha explicat aquest dimarts al matí que l'any 2007 Joan Casajoana va intentar vendre un tros de la muntanya per un valor de prop de 400.000 euros. El consistori es va negar a comprar la propietat per aquest preu tenint en compte que "el vam considerar un cost del tot desproporcionat". Més endavant, segon Torres, es va negociar la compra de 25 hectàrees de la propietat per part de l'Ajuntament, però tampoc no es va arribar a un acord. Torres ha fet explícit que "davant aquest historial de negociacions entenem que la propietat ens pressiona per intentar que li comprem uns terrenys que ara estan en conflicte amb el Bisbat de Vic. Davant aquest escenari qui hi surt pendent són tots els veïns i veïnes i cal fer-ho públic i expressar el nostre descontentament".

Després d'aquest acte davant de l'ermita, una representació de l'equip de Govern s'ha desplaçat a lesplanada de l'antiga masia de la Serra per participar de l'aplec.