Sant Joan de Vilatorrada serà l'escenari avui d'una segona Audiència Memorial (la primera va tenir lloc el 19 d'abril), un espai per escoltar el testimoni oral de veïns i veïnes del municipi que van viure els fets de la guerra civil, el franquisme i la postguerra.

L'acte, que no és una conferència ni un debat, donarà veu a veïns i veïnes de Sant Joan perquè exposin públicament el seu testimoni personal i familiar sobre aquests fets. En aquesta ocació, l'acte comptarà amb la participació activa d'una desena de persones, entre les quals les filles d'Agustí Soler i Fosas , que va ser alcalde del municipi per ERC entre 1936 i 1938, i que va ser afusellat al Camp de la Bota de Barcelona el 8 de novembre del 1939.

L'acte tindrà lloc a la Sala de Cultura de Cal Gallifa a partir de les 6 de la tarda i comptarà també amb la intervenció del regidor Jordi Pesarrodona. L'Audiència Memorial és un programa pilot de la Diputació de Barcelona que es preveu estendre a altres municipis.

El primer lloc on es va fer va ser a Monistrol de Montserrat, impulsat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, el maig del 2015, i va incloure onze testimonis.

Sant Joan ja fa uns anys que té un grup de voluntariat que, juntament amb l'arxiu municipal, treballa en la recerca de la memòria històrica. Entre les accions dutes a terme en el camp de la recuperació de la memòria històrica, Sant Joan va inaugurar el 2012 un monument en record dels soldats republicans enterrats a la fossa del camí de les Torres.