La portaveu sallentina d'ERC al Senat, Mirella Cortès, no ha aconseguit adquirir la seva plena condició de senadora fins que ha promès acatar la Constitució en castellà, obligada pel president de la Cambra, Pío García-Escudero, qui li ha hagut de demanar tres vegades.

Al començament del ple de la Cambra Alta, en presència del president del Govern, Mariano Rajoy, la parlamentària ha intentat en va que García-Escudero li acceptés aquesta fórmula pronunciada únicament en català, perquè el president li ha demanat fins a en tres ocasions que fes servir el castellà.

La senadora bagenca d'ERCha promès el càrrec al Senat per "imperatiu legal", afirmant que treballarà per "la llibertat dels presos polítics i pel retorn d'exiliats i fins a la consolidació de la república catalana".

Fins a quatre cops ha repetit aquesta frase en català, davant els advertiments del president de la cambra alta, Pío García-Escudero, que l'ha obligat a repetir-ho en castellà. A la bancada popular, l'acció de Cortès ha despertat crits de "Vergonya".

Tant Cortès com l'altre diputat d'ERC designat pel Parlament, Bernat Picornell, han pres possessió del càrrec amb samarretes grogues amb lemes demanat l'alliberament dels presos. Els senadors designats per part del PDeCAT, Marta Pascal i Josep Lluís Cleries, i també José Montilla (PSC) han pres possessió de l'escó a través d'un document notarial. Per part de Catalunya En Comú Podem ha pres possessió Sara Vilà que -en castellà i català- ha promès el càrrec i ha dit que treballarà pels drets humans.

Durant la picabaralla dialèctica, el president del Senat ha demanat a Cortès que prometés el càrrec en castellà perquè sinó no podia donar com a bona la seva presa de possessió.

Cortès, ha tornat a repetir fins a quatre vegades la frase en català i ha retret a García-Escudero que d'altres ocasions havia pogut parlar només en català.