ICL Iberia posarà en marxa en període de proves la nova planta de purificació de sal de Sallent aquest mateix mes de maig. Es tracta d'una primera instal·lació que estarà situada dins del complex actual de la factoria minera, propera a la planta de flotació, i que forma part dels compromisos adquirits per l'empresa per començar a donar sortida al rebuig que es genera de la producció de potassa.

La immediata posada en servei, encara que en fase de rodatge, la va anunciar el conseller delegat d'ICL Iberia, Carles Aleman, en el decurs d'un acte organitzat pel Fòrum Econòmic de la Catalunya Central, col·lectiu que ara fa un any va promoure tot un seguit d'iniciatives per reclamar la continuïtat de la mineria al Bages.

Aquesta infraestructura que properament es posarà en marxa suposa una inversió inicial de 2,5 milions d'euros i, segons van detallar fonts d'ICL el mes de febrer passat (quan se'n va iniciar la construcció), ha de permetre a mitjà termini arribar fins a una producció de 150.000 tones anuals de sal destinada a nous mercats. Una sal que es comercialitzarà, essencialment, per al desgel de carreteres.

Fonts de la companyia també van destacar en aquell moment que la construcció de la planta de purificació «permetrà donar un valor afegit a la sal» dels runams i, en conseqüència, «accelerar el projecte de gestió dels dipòsits salins del Cogulló i de la Botjosa». De fet, la nova planta és un dels elements importants inclosos dins del paquet de mesures transitòries que ICL va presentar i va adoptar per minimitzar les aportacions al dipòsit del Cogulló durant el període que es requereix per poder traslladar la producció de Sallent a Súria, i d'aquesta manera poder aconseguir la pròrroga que es va sol·licitar per poder seguit abocant en el runam sallentí més enllà del 30 de juny de l'any passat. Recordem que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya finalment va acceptar, valorant el plantejament que li va fer l'empresa, concedir una pròrroga d'un any, perllongable un segon si es compleixen determinades condicions. Inicialment, aquesta planta de purificació treballarà directament amb la sal que s'extreu del procés de separació de minerals en la producció de potassa. Es tractarà, per tant, material que actualment va a parar al runam, de manera que això ja permetrà reduir l'abocament al dipòsit. Això passarà mentre Sallent mantingui l'activitat extractiva. Posteriorment, l'objectiu és que la sal que tracti aquesta instal·lació ja sigui la que hi ha acumulada als runams de la Botjosa i el Cogulló.