El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha enviat una petició formal i un dossier explicatiu a la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, per proposar que s'atorgui la Creu de Sant Jordi al Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya. El Consell vol retre homenatge així a la tasca d'aquets voluntaris que celebren més de 30 anys de servei ininterromput en defensa del territori.

El Consell considera que els mèrits de les ADF s'ajusten a la finalitat d'aquesta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya i que és la de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural». El president Agustí Comas considera que les ADF «són una autèntica institució de país, un exemple de compromís i entrega desinteressada per protegir el medi natural i es mereixen aquest reconeixement i molts més».

Les ADF són entitats sense ànim de lucre que es van crear fa més de 30 anys i tenen com a finalitat la prevenció i la lluita contra els incendis forestals. S'impulsaren fortament des dels importants incendis forestals de l'any 1994 ?considerats dels més greus de la història del nostre país, principalment al Bages i Berguedà?, quan es va veure la necessitat d'organitzar unes persones que, de forma voluntària i coneixedores del territori, ajudaven a l'extinció dels incendis.

Unes de les primeres en organitzar-se van ser diverses ADF de la comarca de Bages, que formaren una Federació integrada actualment per 33 municipis del Bages-Moianès i el de Sant Pere Sallavinera (comarca de l'Anoia). En formen part: ADF Artés, Calders i Monistrol de Calders, ADF Sant Salvador de Guardiola, ADF Castellfollit del Boix, ADF Pla de Bages, ADF Bages Oriental, ADF Quercus, ADF Tres Branques, ADF Protectors del Bosc, ADF Monistrol de Montserrat, ADF Amics del Bosc i ADF Defensors del Bosc. Actualment també en formen part els municipis del Moianès amb la ADF Els Cingles.