13 de juny de 2018
13.06.2018
40 Años
40 Años

El Govern declara d'interès nacional 13 conjunts de tines de les Valls del Montcau

?Aquest reconeixement garanteix la protecció i conservació de les antigues construccions enmig de vinyes als termes del Pont, Talamanca i Mura

13.06.2018 | 12:25

Les antigues tines enmig de les vinyes de les Valls del Montcau, repartides entre els termes del Pont de Vilomara i Rocafort, Talamanca i Mura, ja tenen el reconeixement que esperaven de fa mesos. El departament de Cultura de la Generalitat les ha declarades béns culturals d'interès nacional, en la categoria de zones d'interès etnològic. Això vol dir que es garantirà la màxima protecció i conservació d'aquestes tines i de l'entorn més proper.

Aquest reconeixement afecta 13 conjunts de tines situades enmig de vinyes, i que tenen el seu origen en els segles XVIII i XIX, quan van ser construïdes per donar solució als problemes que plantejava per als pagesos el transport de la verema des d'aquestes vinyes fins als masos per elaborar el vi, tenint en compte l'accidentada morfologia que tenen aquests terrenys.

La declaració suposa que en cas d'intervencions s'haurà de mantenir l'estructura arquitectònica i morfològica de cadascun dels tretze conjunts de tines i el seu entorn de protecció, que s'haurà de mantenir net i desbrossat i evitar que es degradi per manca de conservació.

Per altra banda, en les tasques de conservació, recuperació, restauració, millora i utilització d'aquests béns caldrà respectar els valors d'interès etnològic que se'ls ha reconegut, amb el màxim aprofitament de les parts originals en el cas d'intervencions. Igualment, es prohibeixen les instal·lacions elèctriques, les antenes de telefonia mòbil o qualsevol altra instal·lació propera que afecti greument la contemplació d'aquests béns.


Un atractiu turístic

Les tines de les Valls del Montcau s'han convertit en un reclam turístic de la zona, i ara això es podrà compatibilitzar amb garanties de màxima conservació. Els rètols informatius i de senyalització d'itinerari, per exemple,també hauran d'harmonitzar amb la zona i situar-se a una distància prudencial del bé que es protegeix. La declaració també ha de permetre i potenciar l'estudi científic de les característiques arquitectòniques, etnològiques, històriques i arqueològiques d'aquests conjunts.

L'expedient que es va incloure en aquesta declaració inclou deu conjunts del terme del Pont de Vilomara i Rocafort, que són les tines del Bleda, del Tosques, de l'Escudelleta, d'en Ricardo, del camí del Flequer I, II i III, de les Balmes Roges, de Juan Arnau e Hijo, i de les Solanes. Pertanyen al terme de Talamanca les del pla de les Generes, les del camí de les Generes, les dels Tres Salts, i les de la Casa de les Tines. Finalment, hi ha les del Docte, situades entre Mura i el Pont de Vilomara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema